Семинар за домоуправители разяснява проектите за енергийна ефективност
Семинар за домоуправители разяснява проектите за енергийна ефективност / dariknews.bg
Семинар за домоуправители разяснява проектите за енергийна ефективност
42930
Семинар за домоуправители разяснява проектите за енергийна ефективност
  • Семинар за домоуправители разяснява проектите за енергийна ефективност

Обучителен семинар за управители на етажна собственост ще се състои на 27 юни, понеделник по инициатива на Община В. Търново и гражданско движение ДНЕС.

Управителите ще бъдат запознати с правата и задълженията им по Закона за етажната собственост и с насоките за кандидатстване за обновяване на многофамилни стари жилищни сгради. Целта е да бъдат добре информирани за предстоящото усвояване на европари за енергийна ефективност. Какви биха били ползите за гражданите ако кандидатстват с проекти за енергийна ефективност, чуйте в прикачения файл от Мартин Карагеоргиев, областен координатор на сдружение ДНЕС. 

До 30 процента икономия от топлоенергия или електроенергия ще направят домакинствата, ако подобрят енергийната ефективност на домовете си. Всяко домакинство, включено в проекта, трябва да съфинансира с 50 процента санирането. По 60 лв. на кв.м. ще се изчислява обновлението на сградите.

Две трети от хората във входа трябва да са съгласни жилищата им да бъдат санирани, за да се задейства процедура по проект за енергийна ефективност. Домовете на несъгласните ще бъдат санирани за сметка на съседите им, но според Карагеоргиев, има механизми, по които държавата ще изиска парите на другите собственици.

Сумата за обновяване на сградата ще зависи от нейната оценка след обследване от специалисти. По общи предварителни изчисления за средно голямо жилище трябва да бъдат отделени 4 000 лева.

Обучителният семинар ще се състои в голямата зала на Общината от 17, 30 часа.