Радиоактивна атака в морето предотвратили българските спецслужби през 1996-а
Радиоактивна атака в морето предотвратили българските спецслужби през 1996-а / Sofia Photo Agency, архив
Група от бившите съветски републики искала да зарази Черноморието ни с цезий
42861
Група от бившите съветски републики искала да зарази Черноморието ни с цезий
  • Група от бившите съветски републики искала да зарази Черноморието ни с цезий

Бившият директор на Национална службаСигурност" (НСС) Владимир Манолов разкрива, че през 1996 г. операция на службата в Албена спасява българското Черноморие от заразяване с радиоактивен цезий. В предаването „Афера" Манолов разкри, че по сигнал на агент на службата е разкрита и заловена група от 15 души от бившите съветски републики, която е подготвяла терористичния акт с екологичната катастрофа по българското крайбрежие.

Ето какво разкри той за първи път пред Дарик: „Разполагаха с шест ампули радиоактивен цезий, с който искаха да заразят водата в българското Черноморие и да предизвикат екологична катастрофа. Тогава решихме аз да се включа като купувач на тези ампули. Аз бях шиптър, който разполагаше с много пари и искаше да купи ампулите с цезий. Бях пуснал брада, бях взел всички ланци и пръстени от колегите си в службата. Разиграхме сценария с купуването на една-две ампули, докато започнем да проследяваме всички хора, участващи в групата и най-важното - да видим къде си държат ампулите. Цялата престъпна група беше арестувана, арестуваха и нас, разбира се. Българските барети доста здраво бият, когато знаят, че си от лошите. Изпитахме го на собствен гръб".

В документите от времето на оставката на Владимир Манолов като директор на НСС изскача още един интересен факт - че през 80-90-те години из София се разнасяло куфарче с хартия и автентични печати, с които вероятно са се произвеждали фалшиви документи от онова време. „Наистина няма друго обяснение", бе коментарът на Владимир Манолов за това твърдение. Попитан дали куфарчето все още се разнася, той отвърна: „Нямам представа дали отново се разнася из София, но самият факт, че по това време е съществувало такова куфарче с автентични картони, хартии, мастила, печати поставя под съмнение част от решенията на българските законотворци".

 

Целия разказ на Владимир Манолов можете да чуете в предаването „Афера" по Дарик радио.