Министър Попова замисля конституционни промени
Министър Попова замисля конституционни промени / Sofia Photo Agency, архив
Министър Попова замисля конституционни промени
42847
Министър Попова замисля конституционни промени
  • Министър Попова замисля конституционни промени

Съдебните дела да се разглеждат на две инстанции, вместо на сегашните три инстанции - това е една от дискутираните промени в текстовете от Конституцията, отнасящи се до съдебната система, съобщи министърът на правосъдието Маргарита Попова. Важен е също дебатът за начина на избиране на членовете на Висшия съдебен съвет, така че да се минимализира възможността за политическо влияние, обясни още правосъдният министър. По думите й трябва да се помисли и за структурни реформи в съдебната система.

Според сега действащата нормативна база наказателните съдебни дела могат да се водят на три инстанции до окончателното произнасяне на съда - в районен, апелативен и касационен съд. За административните дела инстанциите също са три. За да се намали този дълъг процес, може да се помисли за връщане към производството на две инстанции, обясни министър Попова. Тя акцентира и върху възможностите за промени в избора на членовете на Висшия съдебен съвет: „Трябва ли да има парламентарна квота, ако трябва да има, тя каква част трябва да бъде от общия брой на членовете на ВСС. Как трябва да се избират колегите - евентуално от парламентарната квота, ако остане такава, да се подобрят правилата за избори по Конституция на членове на ВСС, избрани от самата магистратска общност".

Според министър Попова с оглед натовареността на съдебната система трябва да се помисли за преструктуриране на броя на съдилищата и прокуратурите.