Дянков иска 270 лв. минимална заплата от 1 септември, синдикати и работодатели настръхнаха
Дянков иска 270 лв. минимална заплата от 1 септември, синдикати и работодатели настръхнаха / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Дянков иска 270 лв. минимална заплата от 1 септември, синдикатите и работодатели настръхнаха
42831
Дянков иска 270 лв. минимална заплата от 1 септември, синдикатите и работодатели настръхнаха
  • Дянков иска 270 лв. минимална заплата от 1 септември, синдикатите и работодатели настръхнаха

Синдикатите обявиха готовност за бой по време на предстоящото заседание на тристранния съвет, след като днес вицепремиерът Симеон Дянков отново е предложил увеличаване на минималната работна заплата и на вдовишките добавки от 1-ви септември, вместо от 1-ви юли. Това стана ясно след заседанието на подкомисията по доходите и жизненото равнище към съвета. От КНСБ и КТ Подкрепа настояват за вдигане на минималната заплата от 1-ви юли, както и за индексиране на всички пенсии с процент, поносим за възможностите на бюджета. От работодателските организации също възразиха срещу предложението на финансовия министър.

Заради неаргументираните предложения на вицепремиера Симеон Дянков относно вдигането на минималната заплата и вдовишките добавки, двата синдиката са в готовност да се борят за своите предложения. Президентът на КНСБ Пламен Димитров припомни, че те са за вдигане на минималната заплата поне на 270 лв. от 1 юли, което е компромисен вариант и те ще държат на него. Няма смислени аргументи против това, коментира той. Сред исканията на синдикатите са и увеличаване на всички пенсии с процент, който бюджетът може да понесе, каза Димитров, като по думите му до момента синдикатите не са видели разчетите на финансовото министерство.

Според синдикалния лидер увеличение от 5 на сто, колкото е инфлацията, може да бъде понесено от бюджета, като по думите му става въпрос за 200 млн. лв. допълнително. „Не на последно място нека си дадем сметка, че в бюджетните системи работят също хора, които трябва да бъдат гарантирани", каза Димитров.

Ръководството на Българската стопанска камара е склонно да дискутира изменение на минималната работна заплата, което да влезе в сила от 1 януари 2012 г., съобщиха от БСК по повод на предложението на Министерството на финансите. От камарата се мотивират, че всяко изменение в размера на минималната заплата трябва да става в рамките на бюджетната процедура за следващата календарна година. Преговорите за увеличение на работните заплати следва да се водят приоритетно не на национално ниво, а на ниво бранш и предприятие, смята БСК. Според камарата при вземането на решение за увеличение на минималната заплата, трябва да се отчита прякото и косвеното й отражение върху други плащания.

Междувременно и от Асоциацията на индустриалния капитал възразиха срещу намерението да се увеличи минималната работна заплата от 240 на 270 лева от 1 септември. Според работодателската организация все още няма условия за подобно увеличение, което ще натовари целия бизнес. Засега обаче единствено експортните отрасли са излезли от кризата, смятат работодателите.