Окончателно спряха строежа на автомивката в „Тракия”
Окончателно спряха строежа на автомивката в „Тракия” / снимка: dariknews.bg

Заповед за тотално спиране на строежа на спорната автомивка до блок 96 в район „Тракия" ще издаде до края на деня кметът Славчо Атанасов. Това стана ясно, след заседанието на 11-членната комисия, която трябваше да реши законен или не е строежът. По думите на Атанасов с 9 на 2 гласа е решено, че автомивката не е обект на концесията, по която се строи и следователно трябва да бъде спряна. Това обаче не означава, че е незаконна, категоричен бе кметът. Атанасов обясни, че концесионерът на обекта, вече е уведомен за решението и го е приел с обещанието да не завежда дело срещу общината.

Строежът на автомивката започна като част от концесията на спортен център в празното място между блоковете 94,95 и 96. Заради него живеещите наоколо излязоха на протест и в началото на месец юни, те събраха подписка от 140 души, против построяването на съоръжението.  

Според общинския съветник Дани Каназирева, която внесе сигнал до кмета, в договора за концесия на мястото е предвидено изграждането на спортна площадка, детски игрища, паркинг и рампи за инвалиди, но не и автомивка.   

На коренно противоположно мнение бе обаче, зам.-кметът по общинска собственост Александър Долев. Според него Община Пловдив може да бъде съдена ако строежът бъде спрян окончателно. Долев е категоричен, че автомивката е напълно законна, тъй като концесионерът на спортната площадка я е упоменал в идейния проект, който е бил гледан от концесионната комисия, в която е участвала и общинският съветник Дани Каназирева.