Стефан Софиянски: Няма да се кандидатирам за президент
Стефан Софиянски: Няма да се кандидатирам за президент / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Изключено е да се кандидатирам за президент, но за кмет на столицата е много вероятно. Това заяви във Варна Стефан Софиянски - лидер на Съюз на свободните демократи (ССД) и съпредседател на новоучредената Общност на демократичните сили (ОДС).

В началото на юни Софиянски бе номиниран за кмет на столицата от Общността на демократичните сили. Номинацията му обаче не бе включена в предварителните избори на Синята коалиция.

„Дали ще загубя или спечеля не е важно. Важно е хората, които изстрадахме, работихме толкова дълги години, с всичките грешки и успехи, да защитим прехода. Не може да дойдат нови хора, с готово членство в ЕС и НАТО, и да отричат прехода. В това време Стоянов и Костов дремят. Стоянов излезе от политическия живот, но другите кокетничат в Парламента, пък накрая излизат от залата при гласуването на вота на недоверие”, коментира съпредседателят на ОДС.

Има свободни места за кандидат-вицепрезиденти, подхвърли Софиянски, визирайки най-вече кандидатурите на Румен Христов и Меглена Кунева. Според лидера на ССД към момента от Синята коалиция нямало подкрепа, но можело да се стигне до разумно споразумение.

„Затварянето на президентска двойка между хора от СДС и ДСБ означава затварянето на Синята коалиция в рамката на тези избиратели, които гласуваха за тях на последните избори. Така много трудно ще се спечелят президентски избори”, смята Софиянски. Според него президентските избори ще бъдат двубой между Меглена Кунева и кандидатът на ГЕРБ.

Освен в София, ОДС ще се бори за кметското място във Варна, Пловдив, Стара Загора, Русе и Пазарджик. Целта ще е кметски мандати в поне два от градовете. Там, където има силни кметове на Синята коалиция, като Плевен, Монтана, Кюстендил и Свищов, новата дясна коалиция няма да издига свои кандидати. На местно ниво ОДС са отворени за разговори с всички политически сили. Новата дясна коалиция няма да се коалира единствено с ГЕРБ и БСП, посочи председателят на Координационния съвет на ОДС Иво Цанев.

В Общност на демократичните сили, която заема абревиатурата на добре познатата коалиция ОДС (Обединени демократични сили), влизат партии и граждански сдружения, сред които ССД, движение „Гергьовден”, Демократическата партия, БДС „Радикали”, Българска нова демокрация и клуб „Сенатор”.

Още новини от Варна