Демонстрация на каяк-поло за Международния олимпийски ден
Демонстрация на каяк-поло за Международния олимпийски ден / Снимка: multimania.fr

С лекоатлетически крос и демонстрация на нов спорт - каяк-поло, община Враца ще отбележи Международния олимпийски ден - 23 юни. Под патронажа на кмета на общината д-р Костадин Шахов и Български олимпийски комитет за пръв път в България ще бъде представен новия спорт.

Инициативите ще се проведат на спортен комплекс "Христо Ботев" - Враца.

Програмата предвижда демонстрацията да започне в 10 часа на открития плувен басейн, а 10.30 ч. е началния час за кроса. Дисциплините са 500 м за ученици до 8клас и 1000 м за всички останали.

Записването за кроса започва от 9.30ч.

Каяк-полото води своето начало от преди 25 години. Може да се играе на закрито или  открито, или на всяка гладка повърхност в областта на водите, където е възможно очертаване на игрището. Международно приетите правила са въведени през 1987 година от Международната Федерация по Кану - ICF.

Каяк -полото е отборна игра, играе се с каяци и водна топка в правоъгълна зона, около 40 м дължина и 25 м ширина на игрището (басейн, езеро, язовир...).

Отборът се състои от пет до десет играчи. Продължителността на играта е две полувремена от 8-10 мин.

Играта  е практикува в много страни на всички континенти. Предназначена е както за отдих, така и за професионален спорт. Световно първенство се организира на всеки 2 години. В международен план каяк- полото е част от  Международната федерация по кану-каяк. През 2005 г. каяк-полото  е било представено на  Световните игри в Дуисбург, Германия под патронажа на Международния олимпийски комитет.