Първият, притекъл се на помощ в ада на Тракия: Другите гледаха сеир
Първият, притекъл се на помощ в ада на Тракия: Другите гледаха сеир / dariknews.bg
Първият, притекъл се на помощ в ада на "Тракия": Другите гледаха сеир
42744
Първият, притекъл се на помощ в ада на "Тракия": Другите гледаха сеир
  • Първият, притекъл се на помощ в ада на "Тракия": Другите гледаха сеир

Дарик се свърза с първия човек, притекъл се на помощ на пострадалите от катастрофиралия автобус на магистрала "Тракия". Това е 28-годишният Стефан Стойчев. Той е комбайнер от Чирпан.

За изясняването на самоличността му помогна неговата роднина Мариана. Тя пусна коментар под новината, в която Дарик първи съобщи, че млад мъж от Старозагорско е първият, притекъл се на помощ на пострадалите след зверската катастрофа на магистрала "Тракия". Екипът на Дарик й благодари. /Вижте и прикачените статии по темата/

Стефан Стойчев каза, че след автобуса е имало много спрели коли и тирове, но почти никой не се е притекъл на помощ.

Той разказа, че е влязъл през тавана, който е липсвал в задната част на автобуса, и е успял да загаси огъня с пожарогасител, който взел със себе си от колата. След това излязъл да потърси още пожарогасители, мъж от бяла кола му дал своя.

"От тъмнината на автобуса на светлината на фаровете от нашия автомобил излезе жена, цялата в кръв, руса жена, подстригана на черта. Като излезе от тъмно на светло, така неочаквано, аз се изплаших, дръпнах се назад, но се окопитих. Казах й ела, да те изкарам, бързо излез. Помогнах й да излезе. Върнах се след това с втория пожарогасител, но не можах да стигна заради тлеещите сажди, реших да заобиколя отзад на автобуса, където му се падат гумите. Видях, че на ауспуха тлее. Пожарогасителят всичко потуши, даже нямаше и дим. Обърнах се и започнах да помагам на хора. Който съм видял, на който съм успял, съм помогнал. Имаше и други хора, които помагаха. 90% от хората, които бяха спрели с коли и тирове, все едно гледаха сеир. Първите две-три коли, които се притекоха на помощ, бяхме много малко. В такъв момент действаш инстинктивно. Гледаш колкото може на повече хора да помогнеш. Повечето пътници, около 90% излизаха самички. Имаше затиснати, които не можаха да излязат", разказа Стефан Стойчев.

Стефан призна, че не иска гласност и облаги от никого, иска животът му да си продължи, както досега, въпреки че никога няма да забрави преживяното.

Осем души загинаха при тежка катастрофа на магистрала "Тракия" след разклона за Хисаря на 15 юни. Автобус, пътуващ по линията София-Бургас, се удари в крайпътната мантинела, обърна се и се самозапали. Старият автобус е собственост на фирмата "Бургас тур - 90", което го е отдала на фирмата "Ентуртранс", която пък е притежавала лиценза за превоз на пътници, който вече бе отнет тази седмица.