Сидеров: Независимите депутати късат партийни субсидии
Сидеров: Независимите депутати късат партийни субсидии / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Сидеров: Независимите депутати късат партийни субсидии
42729
Сидеров: Независимите депутати късат партийни субсидии
  • Сидеров: Независимите депутати късат партийни субсидии

Атака" е в опозиция на всяка политика, която не е в интерес на българския народ, заяви в предаването „Седмицата" по Дарик лидерът на "Атака" Волен Сидеров. На въпрос защо депутатите на партията не са гласували на вота на недоверие към кабинета, Сидеров заяви, че не държи партията да се е определила в някаква графа. „А колкото до това дали да подкрепим правителството, когато някой е казал, че не иска твоята подкрепа, в крайна сметка няма да се изнасилваме. Все пак за едно партньорство е нужно съгласие от двете страни", каза още той и допълни, че от партията са били достатъчно коректни към ГЕРБ през последните две години.

По думите на Сидеров, групата на независимите, е на принципа на откъсване на партийни субсидии. Той обясни, че поради правилника на парламента не може един депутат да се премести от една парламентарна група в друга.

Според Сидеров „късането на субсидии" става по следния начин: „Той (независимият депутат) пише декларация до финансовото министерство: аз вчера бях партия Атака, влязох с нейната бюлетина, Волен Сидеров ме направи депутат, но от утре вече моето сърце, душа и други телесни органи принадлежат към партията ГЕРБ или партията БСП, или партията ДПС, или партията „Море, слънце, въздух", която е извън парламента". Като напише тази декларация, финансовият министър отрязва една част от субсидията, която се изчислява средно аритметично, в случая с нашия депутат Камен Петков това беше 50 000 лв. на транш, по четири, 200 000 лв. на година. Тези 200 000 лв. преминават от субсидията на партия „Атака" в партията БСП или Коалиция за България, където се е писал господин Петков". Последните трима депутати, напуснали „Атака", са се писали към ГЕРБ, твърди Сидеров.

След написването на тази декларация парите се отрязват субсидията на досегашната партия и се дават на настоящата, като партията трябва да даде съгласие. „Има формално приемане, да кажат „да, добре", но няма церемония", обясни Сидеров, на въпрос не трябва ли партията да приеме съответния народен представител. Не става дума за партийно членство във формалния смисъл, продължи Сидеров и препрати към Закона за политическите партии в частта му за субсидията и там ще се види „порочният момент" според него. „Ние го критикуваме отдавна, внесли сме поправка, вече четири-пет месеца стои, ГЕРБ се ослушва. Ослушва се именно затова, защото още с първите депутати, които напуснаха Яне Янев и РЗС, беше приложена тази схема", каза още лидерът на "Атака".

На въпрос дали Волен Сидеров обвинява тези хора, че вземат кеш за тях, той каза: „Знам, че това става, да. Има начин, знам, че това става и се прилага".

Запитан дали ще продължат акциите пред софийската джамия „Баня башъ", Волен Сидеров отговори: „Ние ще продължим, защото тези акции са израз на българското общество, което не иска това озвучаване, това натрапчиво агресивно озвучаване. Намаляването на звука не е решение, макар че това е признание, че сме прави", каза още Сидеров.

Цялото интервю с лидера на "Атака" Волен Сидеров четете ТУК