Цената на правосъдието у нас е висока, но резултатите са разочароващи
Цената на правосъдието у нас е висока, но резултатите са разочароващи / Sofia Photo Agency, архив
Цената на правосъдието у нас е висока, но резултатите са разочароващи
42711
Цената на правосъдието у нас е висока, но резултатите са разочароващи
  • Цената на правосъдието у нас е висока, но резултатите са разочароващи

България харчи твърде много пари за правосъдие и сигурност, но резултатите в тези сфери са разочароващи. Това е изводът в доклад на тема „Цената на правосъдието", изготвен от правната програма на институт „Отворено общество". Докладът се отнася за периода 2009-а - 2011-а година. Според авторите и МВР, и съдебната система изразходват голяма част от бюджета си за издръжката на прекалено многоброен персонал.

Авторите на доклада съпоставят бюджета, който държавата отделя за МВР, съдебната система, Министерството на правосъдието и други органи, като след това изчисляват и доверието на народа към тези институции. Оказва се, че полицията и съдът у нас са с рекордно нисък в ЕС процент на доверие. Един от изготвилите анализа - икономистът Георги Ангелов, напомня, че България е на първо място в ЕС по финансиране на МВР и прокуратурата:

„Заделяме достатъчно, дори твърде много, ресурси за правосъдие и вътрешен ред. За съжаление за момента не получаваме очаквания резултат. Нямаме толкова добри резултати, колкото ресурси се заделят, което поставя въпроса дали и в бъдеще обществото ще бъде склонно да продължи да отпуска толкова много средства и да продължи да увеличава тези бюджети".

В доклада се посочва още, че хората не съобщават за всички престъпления, а броят на осъдителните присъди срещу България в Страсбург расте.

Заместник-министърът на вътрешните работи Димитър Георгиев не се съгласи с голяма част от казаното в доклада. Според него доверието в полицията се повишава през последните години.

„В изследването е описано, че доверието на полицията е 25% за периода 2008-2009 година. Към момента ние можем да отчетем, че за 2010-а имаме едно повишено доверие на полицията, което е резултат именно на доставяната услуга на българските граждани в областта на сигурност и противодействие на престъпността", добави Димитър Георгиев.