Откриха първия нов музей за последните 30 години
Откриха първия нов музей за последните 30 години / Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Откриха първия нов музей за последните 30 години
42699
Откриха първия нов музей за последните 30 години
  • Откриха първия нов музей за последните 30 години

Само няколко часа преди кабинетът „Борисов" да оцелее за втори път при гласуването на вот на недоверие, голяма част от него се събра на историческо събитие в центъра на София - откриването на първия у нас музей за последните 30 години. В столицата ни най-после има Музей на съвременното изкуство. Той се намира на бул. „Черни връх" № 2 в реконструираната сграда на бившия Софийски арсенал. Много от министрите, начело с премиера Бойко Борисов, присъстваха на отварянето му.

Културният министър Вежди Рашидов придаде още по-голямо значение на случващото се като каза, че подобно събитие не е имало от век насам. Музеят на съвременното изкуство е направен основно с европейски пари. Той все още не е напълно готов, но на първия му етаж вече е подредена изложба на съвременни норвежки автори. Има и работи на Христо Явашев, Жорж Папазов, Пикасо, Дали, Шагал.

С откриването на музея на съвременното изкуство се сбъдна една дългогодишна мечта на българските творци. До днес София беше една от малкото европейски столици, в които нямаше такъв. Сега той е възможен благодарение на финансовата помощ на държави като Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, които вече наляха милиони евро в проекта и предстои да дадат още два милиона и половина за окончателното завършване на сградата.

През последните няколко месеца министър Вежди Рашидов прекара голяма част от времето си в нея, за да наблюдава процеса по преустройство на помещенията и за да бъде сигурен, че работата ще се свърши както трябва. Ето какво споделя той за преживяното: „Минах през безсънни нощи, нерви, амбиция силна да направя нещо. Народ, който няма музей, той няма памет, няма къде да съхрани паметта си. Малко емоционално говоря, моля да ми простите, но страхотно се вълнувам, защото все едно, че за мен си го направих. Голям инат съм и съм много щастлив, че този музей остава на България. Наистина от един век не е правен в България музей".



Вълнението на Рашидов беше толкова голямо, че министърът дори сбърка името на един от специалните гости на откриването на музея - посланикът на Кралство Норвегия у нас. Вместо Тове Скарстейн той нарече дамата Тове Стайнбек, каквато е фамилията на един от най-големите американски писатели.

Премиерът Борисов пък реши да изпробва стъклената стъбла, изградена по фасадата на музея. Фактът, че го е издържала бил гарант за доброто й качество според министър-председателя.

Рашидов и Борисов използваха събитието и за коментари по темата „вот на недоверие на кабинета". Министърът попита тези, които го поискаха, какво друго са направили през последните години с европари освен сараите на Доган.

Премиерът се закани да не проявява никаква политическа толерантност към хората, които целят в държавата да се създаде хаос. „Ако не е това правителство, ще има хаос", обясни Борисов и обеща да не го допуска, като допълни, че докато в съседни държави по улиците се лее кръв, тук се откриват магистрали, спортни зали и музеи.

Лентата на този на съвременното изкуство беше прерязана на фона на музика от „Междузвездни войни". Някои се пошегуваха, че вместо ножица, министър-председателят е трябвало да държи в ръцете си светлинен меч.

Финансовият министър Симеон Дянков, който също присъства на събитието, обеща от догодина в бюджета да бъдат предвидени пари за откупуване на произведения на изкуството за музеите ни - нещо, което не се е случвало у нас от повече от 20 години.

Интервю с министъра на културата Вежди Рашидов четете тук.