Поддържат ли се зелените площи в Кюстендил?
Поддържат ли се зелените площи в Кюстендил? / Влади Владимиров

Призив към кюстендилци да бъдат граждански наблюдатели отправят от Фондация за реформа в местното самоуправлeние и Община Кюстендил. Трябва да бъде попълнен въпросник за оценка на услугата "Поддръжка на зелените площи". Въпросите са 6, като се търси оценка и на уличното осветление, пейките, кошчетата, детските площадки. Възможните отговори са от изрядни до няма такива.

Въпросниците ще бъдат пускани в специални кутии, които ще бъдат поставени на входовете на Общината и читалище "Братство".

"На края на всеки месец ще обобщаваме резултатите и ще информираме кмета и Общински съвет. Хубаво е да успеем да получим конкретни ангажименти от местната власт. Колкото повече хора се включат, толкова по- добре. Въпросниците са анонимни и могат да се намерят и в интернет", каза Росица Райчева от фондацията- организатор. Проектът ще продължи от юни до ноември.

Първите граждански наблюдатели насочиха вниманието към река Банщица, градинката до ул. "Ракла", зелената площ до блокове с номера от 78- 82 в кв. "Запад" и централната алея.

Другите 2 общини, които се включват в допитването са Гоце Делчев и Кнежа, като ще се проучват- сметосъбирането и сметоизвозването; социалния домашен патронаж и поддръжката на тротоарите, и уличната мрежа.

Предвижда се част от гражданските наблюдатели да бъдат обучени в създаването на блогове.