Граждански комисии започват работа по проблеми на Добрич
Граждански комисии започват работа по проблеми на Добрич / Дарик Добрич

Тридесет представители на бизнеса, НПО, местна власт, граждани и журналисти, се събраха на първата дискусия, която организира Читалище "Йордан Йовков" по платформа АГОРА. Те бяха обединени в отделни групи, които трябваше да изведат по два проблема на местната общност, с възможност да бъдат решени с общи усилия. За реализирането на проекта, който ще бъде подготвен от активните граждани, се отпускат 5 000 долара, като следва да бъдат акумулирани и допълнителни средства.

На първата дискусия бяха изведени няколко проблема на Добрич. Според присъстващите трябва да се работи за създаване на активна гражданска съвест, съвременна интеграция на ромите, по-добра чуваемост, за хигиената и чистотата на града, против саниране на жилищни блокове в различни цветове, за доставка на повече социални услуги и за търсене на стратегически инвеститори.

Обсъжданите теми са групирани в три насоки на действие, по които са сформирани комисии. Предстои те да се събират всеки вторник в 17.30 ч. във фоайето на читалището. На 5 юли ще се проведе и втората обща дискусия по платформа АГОРА.

Проектът „Активни граждански общности чрез читалищата в България" се реализира в партньорство с 37 читалища от цялата страна. Финансирането е от фондация „Америка за България". Целта е да се утвърди, разшири и популяризира модела на участие на общността в решаването на местни проблеми и подкрепа на обществени каузи чрез читалищата.