Стартира един от най-важните за България проекти по европейската екомрежа НАТУРА 2000
Стартира един от най-важните за България проекти по европейската екомрежа НАТУРА 2000 / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Стартира един от най-важните за България проекти по европейската екомрежа НАТУРА 2000
42560
Стартира един от най-важните за България проекти по европейската екомрежа НАТУРА 2000
  • Стартира един от най-важните за България проекти по европейската екомрежа НАТУРА 2000

120 екипа от природонаучни и природозащитни експерти започват теренната работа по картиране и определяне на природозащитното състояние на местообитанията и видовете. Дейностите са по един от най-важните за България проекти, свързан с европейската екологична мрежа НАТУРА 2000.

„Картиране и определяне на природозащитното състояние на природни местообитания и видове - фаза I" е най-големият проект, който се финансира по приоритетна ос 3 на ОП „Околна среда 2007-2013 г." Той се управлява от дирекция „Национална служба за защита на природата" в Министерството на околната среда и водите. Общата му стойност е е 25 863 637, 60 лв. От тях 21 984 091, 96 лв. са от Европейския фонд за регионално развитие, а 3 879 545, 64 лв. е националното съфинансиране. Дейностите, които започват да се изпълняват в момента са за близо 16 млн. лв.

Целта на проекта е в национален мащаб по едни и същи методики да се извършат теренни проучвания за картиране и определяне на природозащитното състояние на 87 природни местообитания и 119 вида, както и проучвания за миграционните трасета на 40 вида птици от мрежата НАТУРА 2000.

Стартира един от найважните за България проекти по европейската екомрежа НАТУРА 2000
netinfo

За изпълнители по проучванията са избрани два консорциума: „НАТУРА България" и „ЕКОНЕКТ". Те обединяват българския и международния опит в областта на биоразнообразието и са подкрепени от български научни институти и неправителствени организации, работили през последните години по мрежата НАТУРА 2000. През следващите две години българските експерти, обединени в консорциум „НАТУРА България", ще работят съвместно с колегите си от италианската частна консултантска компания Agriconsulting, която има близо 40 годишен международен опит в сферата на екологията, биоразнообразието, горското и селското стопанство, каза Вержиния Димитрова, упълномощен представител на консорциум „НАТУРА България". Според нея богатата международна експертиза ще бъде гарант за качеството на проекта, който е доста сложен и комплексен, и за да бъде успешен ще е ключово сътрудничеството с всички участници в различните дейности. Досега Agriconsulting е изпълнила над 250 проекта в Италия и повече от 350 в държави от Централна и Източна Европа, Латинска Америка, Африка и Азия. Италианската компания има богат опит в провеждането на екологични теренни изследвания по НАТУРА 2000 в Италия.

Стартира един от найважните за България проекти по европейската екомрежа НАТУРА 2000
netinfo
Изпълнението на проекта ще даде възможност управлението на мрежата да се основава на конкретна, надеждна и научнообоснована информация за видовете и местообитанията. Събраните и анализирани данни ще може да се ползват от държавните институции, местната власт, собствениците и ползвателите на земи и гори, неправителствените организации, бизнеса и научната общност. Те ще бъдат основа за разработването и изпълнението на плановете за управление на защитените зони, ще подпомогне извършването на оценки за съвместимост, както и докладването на страната ни пред Еивропейската комисия по Директивата за местообитанията. С реализирането му страната ни ще изпълни ангажиментите си към ЕС, свързани с опазването на природните местообитания и на дивата флора и фауна. Изпълнението на проекта е пряко свързано с една от основните цели на ОП „Околна среда", водеща до намаляване и спиране на загубата на биоразнообразие, както и изграждането и ефективното управление на мрежата НАТУРА 2000.