Ниска активност в малките градове, висока в големите и сред ромите на сините избори
Ниска активност в малките градове, висока в големите и сред ромите на сините избори / Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Избиратели решават кой да бъде синият кандидат за президент
42486
Избиратели решават кой да бъде синият кандидат за президент
  • Избиратели решават кой да бъде синият кандидат за президент

Над 60 000 души са участвали на предварителните избори в Синята коалиция за президент и столичен кмет. Само в София са дали гласи си около 20 000 души. Данните са на щаба на ДСБ от преди 19.00 часа. Според щаба на СДС около 55 000 са гласували към този час. За засилено гласуване на роми в Лом, Пазарджик и във Факултета в София в полза на претендентите на ДСБ.

В Кюстендил, Варна и Шумен пък ромските гласове отивали за синия кандидат. Ръководството на ДСБ ще предложи ромските гласове да не се отчитат при резултата. Предстои въпросът да се обсъди в рамките на коалицията след оповестяване на резултатите.

Точно в 20.00 часа вратите на 700-те изборни секции бяха затворени.

Между политолога Светослав Малинов от ДСБ и икономиста Румен Христов от СДС избираха десните кой да е претендентът им за президент. Състезанието за кандидата за кмет на София бе между общинския съветник Владимир Кисьов от СДС или кмета на столичния район "Лозенец" Прошко Прошков от ДСБ.

След като дадоха своя глас, лидерите на двете основни партии от съюза - Иван Костов и Мартин Димитров, коментираха твърденията на ДСБ, че ГЕРБ подкрепя СДС на тези предварителни избори.

Ниска активност в малките градове висока в големите и сред ромите на сините избори
netinfo

„Ние призовахме в Народното събрание Бойко Борисов и Цветан Цветанов ако имат симпатии, да гласуват, но да не правят кампания. Същото призоваваме да прави всеки. Който иска, да отиде да гласува. В края на краищата това са открити, свободни избори. Редно е държавните мъже да се въздържат от кампания, защото използват поста, на който се намират, да правят кампания в полза на едни или други кандидати, което вече не е редно", каза Костов.

„Това не е сериозно. ДСБ имат заместник-министри в това правителство. Той тях ги е подкрепил. Ако иска ДСБ да бъде истинска опозиция на това правителство, трябва да си ги изтегли", категоричен бе Мартин Димитров,

Ниска активност в малките градове висока в големите и сред ромите на сините избори
netinfo

Във вота участва и червеният кандидат за кмет на София Георги Кадиев, защото по думите му първичните избори били крачка към нормалността в политиката.

Висока избирателна активност от страна на ромите от кв. "Изток" в Кюстендил отчитат в една от 4-те секции на вътрешните избори в Синята коалиция. Опашки от 20- 30 роми е имало там от сутринта. От секционната комисия казаха пред Дарик, че е са възникнали скандали с един от водачите им, като е викана и полиция.

„За нас е необясним този интерес от квартал „Изток" към точно този тип избори. Много са активни. Като ги попитате, повечето не знаят за какво гласуват. Имат си организатор, който няколко пъти го помолихме да напусне, защото ни пречи. Той ги следи, контролира, води. Той започна да заплашва колегите в комисията, да се държи арогантно. Викахме полиция, но това въобще не го притеснява, продължава да идва и да води тумбите", оплакаха се от секционната комисия.

Във Варна ДСБ са подали сигнал за роми без лични карти, които са искали да гласуват в една от секциите и са се държали агресивно. Тъмносините са сигнализирали за поведението им на телефон 112. В крайна сметка ромите не са участвали в гласуването.

Висока активност е отчетена в секцията във „Факултета".

До обяд в 55 СОУ в столичния комплекс „Дървеница", район „Студентски", бяха гласували едва 50 души. В старческия дом зад училището вотът си бяха дали 20 души.

На питането къде са младите хора, едни отговаряха, че ще се включат по-късно, защото вероятно още не са се наспали, а други припомниха, че се гласува по постоянен адрес, а малцина от студентите имат такъв в район „Студентски".

Ниска активност в малките градове висока в големите и сред ромите на сините избори
netinfo