Амалипе стартира проект за преодоляване на анти- ромските предразсъдъци
Амалипе стартира проект за преодоляване на анти- ромските предразсъдъци / netinfo

Работна среща на началници на инспекторати по образование, здравни инспекции и дирекции „Социално подпомагане”, в областите В. Търново, Шумен, Бургас, Пазарджик, София и Враца, започва от 14, 30 часа в комплекс „Бряста”. Форумът е по проект „Да докоснем недосегаемите, борейки се с традиционни и нови анти-ромски стереотипи”, изпълняван от Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе”.
В рамките на три дни представителите на институциите ще обсъждат възможностите за сътрудничество между образователните, здравните и социалните служби в шестте области, както и създаването на мобилните групи за въздействие и техните функции. Групите ще включват учители, здравни и социални работници и ще действат при случаи на дискриминация, на ранен брак, на отпадане от училище и т.н.
По проекта, финансиран от Европейската комисия, са предвидени и съвместни дейности с образователните, социалните и здравните институции в България, Кралство Холандия и Румъния за преодоляване на предразсъдъците спрямо ромите.