Присадиха лице на американка, обезобразена от шимпанзе
Присадиха лице на американка, обезобразена от шимпанзе / снимка: www.sxc.hu

Лекари от болницата Brigham & Women`s в Бостън присадиха лице на американка, която бе жестоко пострадала от нападение на шимпанзе. Операцията е продължила над 20 часа с участието на 20 хирурзи, медицински сестри и друг помощен персонал.

57-годишната Чарла Неш бе нападнат от 100-килограмовото шимпанзе, което всъщност било домашен любимец на нейна приятелка. И дори било снимано в няколко телевизионни рекламни клипа.

Драмата се разиграла през февруари 2009 г. в град Стамфорд, щата Кънектикът. Неш отишла при приятелката си, за да й помогне да приберат шимпанзето Тревис от улицата. Когато Чарла се опитала да го примами с играчка, животното се нахвърлило върху нея. От ухапванията тя останала без две двете си ръце, нос, устни и вежди, напълно загубила зрението и получила тежки мозъчни травми. Лекарите тогава казали, че е истинско чудо, че е останала жива.

По време на операцията лекарите й присадили лице и зъби. Тя отказала да демонстрира пред света новото си лице, но според дъщеря й Бриана, тя "изглежда фантастично".

Лекарите уверяват, че Чарла няма да прилича на донора си, но и няма да прилича съвсем на себе си отпреди инцидента. Безуспешна обаче се отказала операцията по присаждането на ръце. Организмът на Наш отхвърлил трансплантите.