„Булгаргаз“ предлага с близо 7% по-скъпо синьо гориво, ДКЕВР ще прецени
„Булгаргаз“ предлага с близо 7% по-скъпо синьо гориво, ДКЕВР ще прецени / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Семерджиев: Поскъпването на газа от юли ще е под 7%
42429
Семерджиев: Поскъпването на газа от юли ще е под 7%
  • Семерджиев: Поскъпването на газа от юли ще е под 7%

„Булгаргаз" предложи синьото гориво да поскъпне от 1 юли с 6,91 на сто до 568,92 лева за 1000 кубически метра без ДДС. Предложението на доставчика е с 0,2 на сто по-малко от прогнозираното на 12 май.

Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев каза преди това, че на база наблюденията на регулатора поскъпването на природния газ ще е под 7 на сто. Прогнозата той направи по време на обществено обсъждане на цените на електрическата и топлинната енергия от 1 юли.

Семерджиев обясни, че трябва да се разгледат данните, като основните фактори за корекция на цената на газа са два: котировките на петрола и петролните продукти и курсът на долара. „Останалите елементи ние ги следим", каза той и допълни, че трябва да се прецени доколко са достоверни конкретните данни и водят до исканото увеличение.

Семерджиев обясни, че предходното увеличение на цената на газа не се е отразило на топлинната енергия и ако предвиденото от 1 юли е около 7 процента, трябва да се направят корекции в цените на топлинната енергия, като по думите му те ще са индивидуални за всяка топлофикация и не повече от 3-4 процента в посока нагоре.

От ДКЕВР коментираха, че ще има леко повишение на цените на нощната тарифа на тока от 1 юли. Семерджиев обясни, че цената на енергията от конвенционалните централи не поскъпва, а дори поевтинява и с това се компенсират увеличенията, които трябва да се плащат от цялото общество за производството на "зелена енергия" и енергията от комбинирано производство на топлофикациите.