Жертвите на бактерията ешерехия коли  вече са 29 души
Жертвите на бактерията ешерехия коли вече са 29 души / снимка: Reuters, архив

Смъртоносният щам на бактерията ешерихия коли взе още пет жертви в Германия, с което общият брой на починалите от инфекцията достигна 30 души, предаде Франс прес.

Институтът "Роберт Кох", който води статистиките на броя болни и починали от бактерията в Германия съобщи тази сутрин за нови две жертви. Следобед здравният министър на северната провинция Долна Саксония съобщи за още двама починали, сред които 20-годишна жена, а неговият колега в западната провинция Хесен - за един смъртен случай във Франкфурт. В германската финансова столица е починал 57-годишен мъж, който в края на май е посетил Хамбург - едно от основните огнища на епидемията.

Общият брой на жертвите на бактерията вече е 30 - 29 в Германия и една в Швеция.

Долна Саксония е най-засегнатата германска провинция с 10 починали. В съседната провинция Шлезвиг-Холщайн има 7 жертви на смъртоносната бактерия. Повечето от жертвите са жени над 60-годишна възраст.

Институтът "Роберт Кох" има данни за 2808 души, разболели се от бактерията в Германия. От тях 722 са получили сериозни усложнения, които могат да причинят бъбречна недостатъчност.

Според Световната здравна организация 97 души са се разболели в други европейски страни и трима - в САЩ. Източникът на заразата остава неизвестен, напомня АФП.

Институтът "Роберт Кох" заяви, че въпреки увеличаването на броя на разболелите се хора темпът на разпространение на заразата намалява през последните дни.

Вариант на бактерията ешерихия коли, различен от причинителя на епидемията, е открит върху холандски стръкове от цвекло - разсад, изнасян за Германия и Белгия. Това съобщиха холандските санитарни власти, предадоха осведомителните агенции.

"Този вариант бе открит върху кълнове от цвекло, отгледани от холандски производител", заяви за Франс прес Мариан Бестелинк, говорителка на санитарните власти в Холандия. "Сигурни сме, че не става дума за варианта, причинил епидемията в Германия", добави тя, цитирана от БТА. Кълновете ще бъдат спрени от продажба, увери Бестелинк, защото "все пак може да причинят заболявания, човек никога не знае".

Германия се ангажира да помогне за възстановяването на репутацията на испанските плодове и зеленчуци, за които беше съобщено, че са в основата на епидемията от диария, заяви в Берлин испанският министър на европейските въпроси Диего Лопес Гаридо, цитиран от Франс прес. Той каза това след среща с германския си колега Вернер Хойер.

Берлин ще подкрепи кампания за рекламиране на испанските селскостопански продукти, подготвяна от правителството в Мадрид, посочи министърът.

Хойер изрази дълбоко съжаление за щетите, причинени на испанските селскостопански производители "от първите изявления, сочещи испанските краставици като източник на епидемията", причинена от бактерията ешерихия коли, допълни испанският министър. Той изтъкна, че Испания, която е най-големият износител на плодове и зеленчуци в Европейския съюз, изнася 25 процента от продукцията си за Германия.