Отлични резултати на четвъртокласниците от външното оценяване
Отлични резултати на четвъртокласниците от външното оценяване / Дарик Габрово, архив

Осем от общо 27 училища в Габровска област са с отличен резултат от Националното външно оценяване за 4 клас, съобщи старши експерт Рени Илиева от Регионалния инспекторат по образование в Габрово.

Начално училище "Васил Левски", СОУ "Райчо Каролев", ОУ "Иван Вазов", ОУ "Ран Босилек" от Габрово и СОУ "Петко Славейков" от Трявна имат среден брой точки 18. По скалата на Министерство на образованието този резултат може да бъде приравнен на оценка 5.75.

С резултат 5.50 са учебните заведения ОУ "Неофит Рилски" от Габрово, ОУ "Св.Св. Кирил и Методий" в Градница и ОУ "Св.св. "Кирил и Методий" в Севлиево.

Най- лоши са крайните резултати на учениците от основно училище "Христо Ботев" в Добромирка и Възпитателно училище интернат в село Керека. Причината за ниските оценки се търси в това, че училищата са разположени в мрежата по селата, както и това, че за много от децата българския език не е майчин.

Габрово е сред градовете в областта с най- високи постижения на външното оценяване за четвъртокласниците, следвано от Трявна, Севлиево и Дряново.

Най- добрите оценки учениците са получи по предметите "Човекът и природата" и "Човекът и обществото".

Експертите от Регионалния инспекторат по образованието в Габрово са категорични, че с всяка изминала година децата подобряват оценките си. Тези резултати са вписани, като крайна или текуща оценка по преценка на директорите и преподавателите.