Франкофонски фестивал в Созопол
Франкофонски фестивал в Созопол / netinfo


Първи Международен франкофонски фестивал „Солей" ще се проведе в Созопол в рамките на три дни. Той включва концерти, модно ревю и изложба. Специални гости на франкофонския фестивал ще бъдат Н.Пр. посланика на Р Франция у нас Филип Отие, посланика на Румъния Антон Пъкурецу, посланика на Конфедерация Швейцария Регина Ешер, посланика на Кралство Белгия Марк Михилсен и директора на Френския културен институт Дидие Талпен.
На 10 юни гостите ще бъдат посрещнати от кмета на Созопол Панайот Рейзи в кабинета му, а първият ден от фестивала ще продължи с концерт на Секстет Йосифов и „Сентиментал Суингърс" на Амфитеатъра от 8 вечерта.
Втория фестивален ден предвижда разходка на посланиците и придружаващите ги лица до остров"Св. Иван" .Техният домакин кмета на Созопол е осигурил яхта, с която гостите ще се разходят и в созополския залив. От 13.00 часа на площада тържествено ще бъдат издигнати знамената на Созопол и на фестивала последвано от кратка програма на представителни състави от Созопол. Денят ще продължи с модно ревю на престижни фирми от 16.30 ч., което ще се проведе в Археологическия ансамбъл"Ранно християнски комплекс" до църквата „Св. Георги". В рамките на втория фестивален ден ще бъде официално открита изложба „Въздушни мисли" от 18.00 ч. в художествената галерия. Автор на картините е Шантал Биела, съпруга на белгийския посланик.Вечерта жителите и гостите на Созопол ще могат да се насладят на концерта на инструменталия състав STRINX от 20.00 ч. на Амфитеатъра.
Преди да отпътуват от Созопол официалните гости ще посетят Археологическия музей и ще се поклонят пред мощите на Св. Йоан и Св. Андрей в църквата „Св. Георги". Фестивалните дни ще бъдат излъчени по БНТ и ще има директно излъчване в предаването „В неделя с.." по БНТ от Созопол.