Не е плащан откуп за освобождаването на тримата наши пилоти в Дарфур
Не е плащан откуп за освобождаването на тримата наши пилоти в Дарфур / Sofia Photo Agency, архив
Не е плащан откуп за освобождаването на тримата наши пилоти в Дарфур
42269
Не е плащан откуп за освобождаването на тримата наши пилоти в Дарфур
  • Не е плащан откуп за освобождаването на тримата наши пилоти в Дарфур

Тримата български пилоти, които бяха отвлечени в Судан преди пет месеца, се завръщат днес в България. Бранко Чорбаджийски, Веселин Манолов и Александър Димитров са в добро здраве, съобщи за Дарик министърът на външните работи Николай Младенов, който се намира в столицата на Судан Хартум. Той уточни, че за освобождаването на тримата българи откуп не е плащан, както и не са поемани ангажименти спрямо суданските власти.

Българите бяха отвлечени от въоръжени мъже от площадка за кацане, на 60 км югоизточно от столицата на Западен Дарфур. При атаката се стигна до престрелка между похитителите и судански полицаи.

„Операцията продължи много дълго, но в крайна сметка беше успешна благодарение на много тясното сътрудничество, което българските институции имаха в лицето на външно министерство, Националната разузнавателна служба, „Военна информация" и съответните судански служби. Сложна беше схемата, за да се разкрият всички племенни фамилни връзки, които заобикалят това отвличане в много далечна точка на Дарфур", добави министър Младенов.

Той потвърди информацията, че директорът на Националната разузнавателна служба генерал Кирчо Киров е заминал тайно за Африка през последните дни на месец май: „Генерал Киров беше тук по моя инструкция, по молба на министър-председателя. Тази сутрин двамата пристигнахме за последни срещи в Хартум. Предстои ни да разговаряме и с президента на Судан, представители на техните служби, за да приключим процеса и следобед да се приберем в София".