С кредит община Разград започва работа по проекта за седемте квартала
С кредит община Разград започва работа по проекта за седемте квартала / Радка Минчева
С кредит община Разград започва работа по проекта за седемте квартала
42260
С кредит община Разград започва работа по проекта за седемте квартала
  • С кредит община Разград започва работа по проекта за седемте квартала

Община Разград ще тегли кредит, за да реализира един от най-големите благоустройствени проекти, които се реализират в региона. Това стана ясно на обществено обсъждане по проекта „Подобряване на физическата среда на жилищни квартали извън центъра на Разград в подкрепа на устойчивото и интегрирано градско развитие".

Кредитът ще е от фонд ФЛАГ - обясни заместник-кметът на община Разград Любомир Цонев. Налага се да се вземе заради забавяне на подписването на анекс за реализацията на проекта, известен като „Седемте квартала", както и заради практиката парите от проектите по оперативни програми на ЕС да се превеждат след извършването на дейностите по тях. 

.... 5 117 595,79 лв. е стойността на проекта.

Общината няма да иска кредит за цялата сума на проекта, а само за 3 800 000 лв., за част от финансирането ще се използва общинският бюджет, а друга част парите ще се чакат като авансово плащане по проекта. Най-благоприятно е да се използва Програма ФЛАГ, която подпомага българските общини при реализацията на европроекти - обясни Цонев.

.....вече сме използвали по проекта за художествената галерия подобен кредит от ФЛАГ за проекта за ремонта на Художествената галерия.  Успешно приключил проект, възстановени средства. Много общини ползват ФЛАГ.

Дали отново община Разград да иска подобен кредит ще реши Общинският съвет на следващата си сесия. Изискване на Закона  за общинските бюджети е преди това да се проведе публично обсъждане, на което да се представят параметрите на борча.

...Срокът за погасяване е 12 месеца, източници за погасяване - плащанията от Управляващия орган. Максималният лихвен процент е до 5%. Начинът на обезпечаване на кредита е учредяване на залог върху вземанията на община Разград по договора за безвъзмездна помощ и залог върху собствените приходи по член 6 от Закона за общинския дълг.

Кварталите, които ще бъдат благоустроени с проекта по Оперативна програма „Регионално развитие", са: жк "Абритус", жк "Лудогорие", жк "Майстор Манол", жк "Млади семейства", жк "Васил Левски", жк №54-157 - до Автогарата и жк 179 до Опасния завой. В три от районите вече се работи.

...6500 е населението на седемте квартала. В тях значително ще се подобри жизнената среда. Благоустрояването включва пълно иновиране на всички зелени площи, места за отдих, 14 спортни и 25 детски съоръжения,  иновиране на пространството около блокове, изграждане на  нови алеи, реконструкция тротоарните подходи, паркинговите площи, на част от обслужващите улици.

Заместник-кметът Любомир Цонев съобщи, че се подготвя и друг голям проект за благоустрояване на три квартала - жк „Орел", Западна промишлена зона и широк градски център. Той ще е за следващия планов период 2014-2020 г.