• Размер на шрифта:

Откриха ТЕЦ „AES Гълъбово“

3 юни 2011 13:43 | Автор: Гергана Пейчева

Откриха ТЕЦ „AES Гълъбово“
© снимка: DarikNews.bg, Гергана Пейчева  

Успешната реализация на ТЕЦ "AES Гълъбово" е показателна за способността на България да привлича и осъществява чужди инвестиции, каза премиерът Бойко Борисов при откриването на централата, като отчете сложността на проекта. Централата е проектирана в съответствие с европейските стандарти за емисионни норми на серен диоксид и азотни оксиди. Проектът е за 1,3 милиарда евро. На откриването на новата централа присъстваха министрите Трайчо Трайков и Нона Караджова.

Важността на новата централа за енергийната сигурност премиерът Бойко Борисов обобщи така:”Реална диверсификация. Всичко останало беше само проблеми, и аз се удивлявам как за 1,3 милиарда евро инвестиция, вместо всичко да върви като по вода, е имало толкова много проблеми. Днес имаме повод да се зарадваме: турбините работят, български въглища, нови работни места, пример за подражание в екологията”.

И според министъра на околната среда и водите Нона Караджова това е единствената голяма ТЕЦ, която няма проблеми с екологичните изисквания. ”Не само че няма проблеми, а инвестицията е ориентирана към спазване на сегашните изисквания на законодателството и към новите европейски директиви. Това е единствената ТЕЦ, която е готова да посрещне изискванията за нови индустриални емисии през 2017 година”, допълни екоминистърът.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков определи присъствието си на откриването на централата като „голям шанс“, тъй като по думите му подобно събитие не се е случвало в последните 30 години.Етикети: Бойко Борисов, Нона Караджова, Трайчо Трайков, ТЕЦ, ТЕЦ AES Гълъбово

Коментари

Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

#42

гриндер - 04.06.2011 г. 20:52:28

ЕНЕРГЕТИК , мноо работи за теца не са ти ясни
1. 72 часовите проби се извършиха на 2 по 250 и тва е мощноста на която сега се работи даже и в този момент
2.незнам какво разбираш под временен далекопровод , явно имаш предвид кабелната линия която е 330 метра и те съмнява дали ще издържи на 2 по 335 мегавата ?
3. не работи само 1 ви блок а и втори работи
4. никога не е започвал основен ремонт на 2 ри блок !!! спиранията са били с цел подобряване и отсраняване на проблеми с които Вие не сте запознати и не е нужно да ги споделям тук
5. АЛСОМ няма кво да предава теца изпъдиха ги като мръсни котета се пак АЕС са собственици алстом изпълнители
6. Еми плащали са като има договор как няма да плащат
7. някви други питанки да имате за теца ???

#41

в-к стандарт - 04.06.2011 г. 14:53:06

В новата ТЕЦ „АЕS-Гълъбово” се хванаха за гушите

вторник, 22 март 2011

Стара Загора

В новостроящата се ТЕЦ „АЕS – Гълъбово” в миньорското градче инвеститор и главен изпълнител се хванаха за гушите. Представителите на френската компания „Алстом пауър\", която вдигна двата нови енергоблока, се били предупредени в понеделник вечерта от шефовете на топлоцентралата незабавно да напуснат нейната територия. Това съобщи днес старозагорски електронен сайт като се позова на информирана източници в самата ТЕЦ.

Причината била, че от \"Алстом пауър\" са завел дело срещу американската компания АЕS в Лондонския арбитржен съд. Вече няколко месеца инвеститор и главен изпълнител водят люти спорове чия е вината да се забави толкова пуска на топлоцентралата. Двата енергблока, които трябваше да произвеждат ток още есента, на практика били консервиран От началото на година американците плащали на НЕК по 30 хил. евро на ден санкция заради необяснимото забавяне.

Сериозният технически проблем потвърди неотдавна и министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков при посещението си в ТЕЦ \"Марица-изток-2\". Инвеститор и изпълнители ревниво пазят тайната на този сериозен проблем. В Гълъбово дори се заговори, че ставало дума за пропуск в геоложките проучвания и имало опасност бетонната хладилна кули да потъне. От ръководството отказаха са коментират този слух.

При последната визата на социалния министър Тотьо Младенов в новия ТЕЦ ше изпълнителният директор на централата Рой Рийд уверил, че били на път да се справят с възникналия проблем и пускът щял да лъде съвсем скоро.

Матей Бонев

#40

рефер - 04.06.2011 г. 14:46:18

Разрешен е строежът на далекопровода на ТЕЦ "Марица-изток 1"
05 януари 2010

Националната електрическа компания (НЕК) вече законно ще може да строи един от електропроводите, който ще свързва новата централа на американската компания Ей И Ес в Гълъбово с преносната мрежа. Това става ясно от публикуваното в последния брой за 2009 г. на Държавен вестник разрешение на министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

То допуска предварително изпълнение. Разрешението се издава, след като обектът беше обявен за национален, за да се избегнат спорове и спирания от община Гълъбово. Електрическата компания започна през миналата година строителството на съоръженията без разрешението и без одобрени строителни книжа, като беше получила разрешение за временно захранване. Дирекцията за национален строителен надзор обаче обяви строежа за незаконен и поиска да премахне подготвените места за стълбовете на електропроводите.

Според източници на "Дневник" и.д кметът на община Гълъбово Пламен Бараков има намерение да оспори решението на министъра. Спорът ще забави допълнително изграждането на електропровода, ако съдът спре предварителното изпълнение. Двудневните опити на вестника да се свърже за коментар с Бараков се оказаха неуспешни. Той не вдигаше мобилния си телефон и не отговаряше на есемес съобщения. Бараков зае поста на временно отстранения от окръжния съд в Стара Загора кмет Николай Тонев, който е разследван за длъжностно престъпление. Той стана известен с войната, която поведе срещу инвеститорите на територията на общината - италианската \"Енел\", Ей И Ес, държавните мини и \"ЕВН Разпределение\".

Строителството на далекопровода не можеше да започне, без общината да даде право съоръженията да преминат през 478 дка общински и земеделски земи. За тези права тя поиска 27 млн. лв., но НЕК оспорва оценката в съда. Подобна сума компанията не е плащала за нито един обект до момента. Тя може да бъде сравнена единствено с парите, платени от НЕК на Христо Ковачки за площадката на новата централа до фабриката "Брикел" - по неофициални данни около 17 млн. лв.
ІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІ---
Целият „елит“ на Гълъбово отива зад решетките

Добавена на: 21.01.2011 01:51

.........Шефът на американската ТЕЦ Лирой Рийд отказва да се включи в коментарите, но признава, че офицалният пуск на съоръженията /обявен уж за 15 септември и 15 октомври 2010-а!/ няма да стане преди пролетта.Причината била в ...технически проблеми с изгарянето на местните лигнитни въглища

Колкото до фаталния 420-киловолтов далекопровод американецът е категоричен:проблемът не е наш, а на НЕК ЕАД.

Като по този начин индиректно признава, че ако държавното дружество не спази договорените срокове – ще се задейства клаузата за наказателните плащания.

#39

RED - 04.06.2011 г. 14:27:51

Инфо е перфектна, както винаги, БРАВО!
Аз съм принципен в позициите си и смятам, че всеки лев инвестиция е добре дошъл у нас, пък ако ще и от Северна Корея и Куба да е. Дън Сяопин, използвайки простата логика на сентенцията , че не е важна какъв цвят е котката стига тя да лови мишки.. превърна Китай в най-мощната държава в света. Та, какви сме ние, да го оспорваме или да не вярваме в този начин на управление;-))

Най-важното е да се отварят работни места и да има, къде българите да работят. Това, че има мърльотии е ясно, самия смисъл на капитализма е такъв, че без машинации и игри, големи пари не се правят, корупцията, също е неизменна част от сегашния строй, но не е болка за умиране. Определено обаче е добре, че тази централа най-после е заработила. Ха, дано още няколко ТЕЦ-а построят американците, че няма да е лошо и някой завод за автомобили или компютри да направят. Гарантирано тогава, ще спечелят любовта на мнозинството Българи и ще изместят Русия в сърцата им.

И да не забравяме, че тази централа е българска и на българска територия. Едва ли могат да си я вземат и да си я отнесат, нейде из Невада примерно;-)) А след някоя година, кой знае? Я, камилата, я.......

#38

анти - 04.06.2011 г. 13:50:15

Кой и защо подписа да се изкупува на двойна цена тока от все още несъществуващ ТЕЦ?????!!!!!
И имат нахалството да ми се хвалят. Наредили са се всички на снимката. Държат лентата - трикольор и се подиграват с търпението на бълг. народ.
ТЕЦ е победа за Уорлик и загуба за нашата икономика.

#37

Anyway - 04.06.2011 г. 12:18:38

#34

Достигането на максимална мощност не е във връзка с далекопровода. И за да приключим темата за далекопровода, ще ти кажа, че съгласно бг законодателство отговорността за изграждането на далекопровод, реално е на НЕК и всички далекопроводи в страната от тип високо напрежение над 110 kV са собственост на държавната фирма. За това имаше многократни протести от трите частни енергийни фирми ЕОН, ЧЕЗ и ЕВН за държавен монопол.

Имено невъзможността на НЕК да осигури достатъчно голям далекопровод в североизточна България е причината за проблема с другата фирма и затова ти казвам, че двата проблема са от абсолютно различен характер и нямат връзка по между си.

На посланиците работата им е да лобират, въобще не защитавам Уорлик, какво ще стане в бъдеще със закона за възобновяеми енергийни източници си зависи единствено от българския парламент и министерски съвет. Ако решат, че трябва да защитават чуждестранни интереси, ще го направят закона такъв, че да могат да се строят соларни паркове в плодородни земи и пр. и пр.

За геоложките проучвания няма да влизам в полемика, просто това не е вярно. Преди новия ТЕЦ на негово място имаше друг ТЕЦ и то дълги години, не съм чувал да сме имали инциденти от геоложки характер с него. Надали геологията на терена се е променила от тогава.

Относно по-високата цена на тока на НЕК, реално от тази цена крайния ефект остава в НЕК, AES Гълъбово не е получило и стотинка за нещо което не е произвело и не е продало.

Причината за по-високата цена на енергията за крайния потребител е, че ДКЕВР обсъждат цената на Тока веднъж в годината, решението се публикува с в сила от 1 юли всяка година. Когато се взима решението от ДКЕВР се включват всички цени, както за крайни потребители, така и за производители и преносители на тока, защото всичко работи в една система. Към 1 юли 2010 година не е имало информация, че централата ще бъде забавена, защото никой не го е очаквал. Ето защо когато се получава забавата неустойките по договора почват да текат, НЕК не може да промени цените си за продажба и покупка на ток, както и всички електроразпределителни дружества, защото няма такова решение от страна на ДКЕВР.

И пак искам да подчертая дебело, AES Гълъбово не получава и стотинка за нещо, което не е произвело.

Вината за последното неразбиране е изцяло на някои медии, поради грешно интерпретирана и пусната информация.

#36

игби - 04.06.2011 г. 11:48:03

Гордейте,се,че,има,такава,инвестиция,
това,помага,на,Българската,Икономика,
Марица-Изток,Е,Енергиен,Гарант,ЗА,
България,Престанете,да,мислете,
тесногръдо.Това,са,местни,въглища.
независими??????

#35

тонидим - 04.06.2011 г. 11:36:57

още една схема за източване на държавата
нямат наяждане тия фашаги
докато не им се прекърши грубнака няма да мирясат

#34

инфо - 04.06.2011 г. 11:20:47

до Anyway

Градски легенди и измислен омагьосан кръг казвате?!
Нямало технически проблем от геоложки тип?!

Защо, когато зададоха въпрос на Трайков и на шефовете на фирмите инвеститор и изпълнител дали има пропуск в геоложките проучвания, те не дадоха конкретен отговор на конкретно питане?
Отказът за коментар не е ли знак за съгласие, или поне за съмнение?

Далекопроводът може да е изграден, но изпълнит. д - р на "AES" каза, че имало технически проблем, който трябвало да се установи и да се отстрани до 3 месеца, за да се достигне до максималната мощност.

"АЕS" дължи на НЕК по единия договор; НЕК дължи на "АЕS" по другия ... Нима не се получава омагьосан кръг? Реално в НЕК пари влизат ли?

Всички инвеститори си преследват интересите. Естествено.
Но, нима Уорлик на специален брифинг не обвини МИЕТ, че бавела проекта за искания от американците соларен парк? Нима не лобира и не се намеси в българското законодателство? Ако веднъж лобистите не са успели, означава ли, че следващия път няма да прокарат интересите си?

Легенда ли е, че цяла година плащахме нещо, което не е произведено? Чий интереси защитава ДКЕВР? На българските потребители или на БЕЗПРЕЦЕДЕНТНИЯ инвеститор?
.....
По почина на Б. Б., който не се нуждаел от философи, а от прагматици, подхождам практично към лъскавата новина...

#33

Самурай - 04.06.2011 г. 10:31:15

Браво Инфо...:(

Напиши коментар

  • Име *:

    Полетата отбелязани със * са задължителни!
  • Коментар *:

  • Код за сигурност *:

    security code

    Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Тя: Къде си, няма ли да се прибираш най-после? Той: Спомняш ли си магазина, в който си хареса онези перлените обички? Тя: Да, мило!! Той:… Виж още