Неприлична снимка в Twitter завихри политически скандал в САЩ
Неприлична снимка в Twitter завихри политически скандал в САЩ / БГНЕС, архив

Виден конгресмен демократ се оказа в центъра на поредния политически скандал в САЩ, след като колежанка в Сиатъл получи неприлична снимка, изпратена от неговия потребителски акаунт в Туитър, предаде Асошиейтед прес.

На пресконференции във вторник и сряда конгресменът Антъни Уайнър се закле, че не е изпращал сам фотографията, показваща видимо издут мъжки слип. Същевременно той каза, че не е сигурен дали възбудените интимни части на снимката не са неговите.

Тази неяснота и неуместните шеги на Уайнър пред журналистите подклаждат историята, която от няколко дни доминира в американските кабелни новинарски програми и интернет пространството, отбелязва БТА. Колежанката, идентифицирана от медиите като Дженет Кордова, заяви пред сайта "Ню Йорк дейли нюз", че оскърбителната снимка й била изпратена от хакер, който "ме тормозеше често, след като конгресменът ме проследи по Туитър преди около месец". Тя каза също, че никога не се е срещала на живо с Уайнър и че между нея и конгресмена "никога не е имало неуместно общуване" в мрежата.

Самият Уайнър не обясни защо се е "лепнал" за студентката в Туитър. Кордова е сред едва 198-те души, чиито изяви в социалната мрежа конгресменът следи, отбелязва АП.

За демократите скандалът представлява смущаващо отклоняване на вниманието им от предстоящите през 2012 г. избори за Конгрес и президент, коментира АП. Но за самия Уайнър - конгресмен с 14-годишен стаж, който смята да се кандидатира за кмет на Ню Йорк, вредите могат да се окажат далеч по-сериозни. 46-годишният Уайнър се ожени миналата година за сътрудничката на Хилари Клинтън Хума Абедин, а кум им бе бившият президент Бил Клинтън. Преди това Уайнър бе известен като една от най-желаните партии за женитба в Ню Йорк.

Антъни Уайнър не успя да получи номинацията на демократите за кмет на Ню Йорк, но е смятан за един от фаворитите в бъдещата надпревара за поста, след като кметът Майкъл Блумбърг приключи третия си и последен мандат през 2013 г.