Писателят Найден Вълчев получил 14 лв. за „На всеки километър”
Писателят Найден Вълчев получил 14 лв. за „На всеки километър” / снимка: Impact Press Group
Писателят Найден Вълчев получил 14 лв. за "На всеки километър"
42150
Писателят Найден Вълчев получил 14 лв. за "На всеки километър"
  • Писателят Найден Вълчев получил 14 лв. за "На всеки километър"

14 лева е хонорарът, който Найден Вълчев получил за текста си „На всеки километър." Поетът призна, че не е искал песента му да започва с „Нас червеното знаме роди ни." Предложил и друг вариант, но избрали този.

Писателят Найден Вълчев забравил мелодията на песента към филма „На всеки километър", докато мислел текста за нея. Това разказа самият той при гостуването си в Ники Кънчев Шоу по Дарик. Вълчев имал една нощ, за да измисли текста, в противен случай филмът щял да тръгне с оркестрово изпълнение.

„Настъпи една мъчителна нощ. Аз забравих мелодията. Изтри се от паметта ми. На разсъмване се събуди и мелодията. Написах една строфичка и една рефренна. Още ме е яд, че строфата имаше два варианта - „Нас родиха ни бури и ветри, нас не ще ни уплаши смъртта, ние сме на всеки километър" и другия вариант - „Нас червеното знаме роди ни".

И на другия ден чух как тази песен тръгна, после видях как улиците опустяват, когато започна прожекцията на епизодите. Нито тарифа, нито специална, но вестник „Народна младеж" отпечата текста. Получих своите 14 лева от него и това беше добре дошло."

Песента „Една българска роза" бе създадена за фестивала „Златния орфей", разказа още Вълчев. По-късно заради червения цвят на розата, тя започва да се използва и с друг контекст, но писателят беше категоричен, че не е влагал никакви социалистически елементи.

„Кой е присвоил песента, за да се използва в агитационните материали на социалистите, не знам. Нито са ме питали, нито е уредено авторско право," разказа още Вълчев.