ФСГ „Васил Левски посрещна гости от Германия
ФСГ „Васил Левски посрещна гости от Германия / ФСГ

В продължение на една седмица във Финансово-стопанска гимназия - Добрич гостуваха 13 ученици и двама преподаватели от гимназия „Тиза фон дер Шуленбург", Дорф Мекленбург, Германия. Гостите бяха тук на работна среща по третия съвместен проект, осъществяван по програма „Европейци за мир" на фондация „Памет, отговорност и бъдеще", Берлин. Този път младежите от двете страни се занимаха с темата за нарушаване на човешките права по време на социализма. Проектът се нарича „Нарушаване свободата на пътуванията на гражданите". 

Гимназистите се срещнаха с известни общественици от Добрич, станали жертва на репресии и водиха с тях интересни разговори  и дискусии. Младежите показаха свои презентации, посветени на интервюираните репресирани граждани както от България, така и от бившата ГДР. Пред обществеността в Добрич те представиха и своите плакати, колажи и филми по темата „Човешки права", както и уеб страницата на проекта. 

За гостите от Германия домакините бяха подготвили уъркшоп за изучаване на български народни танци и такъв за изработване на кукли в национални носии. И двете прояви бяха посрещнати с възторг и имаха голям успех. 

След двата уъркшопа се състоя българо-немска вечер, на която гостите по интересен начин представиха своята страна и нейните традиции. Особен интерес предизвика кулинарното пътешествие из Германия. Вечерта завърши с концерт на таланти от добричкото училище. 

Немските ученици и техните домакини посетиха много музеи и забележителности в Добрич, Варна, Балчик и Каварна, както и нос Калиакра. 

Това бе втората работна среща по този проект на учениците от двете училища. През м. март добричкият проектен екип гостува в Дорф Мекленбург. 

През следващата учебна година гимназистите от двете страни ще работят по нов проект за нарушаване на човешките права по време на тоталитаризма. Този път те ще се занимаят със свободата за избор на образование.

До края на учебната година ФСГ"Васил Левски" ще посрещне и гости от Румъния. От 24 до 26 юни на училището ще гостува културна делегация от румънския град Исакча, от където наскоро се завърнаха представители на финансовата гимназия. За 24 юни е планиран съвместен българо-румънски концерт.