Губернаторът и двама мениджъри са номинациите на ГЕРБ за кмет на Варна
Губернаторът и двама мениджъри са номинациите на ГЕРБ за кмет на Варна / netinfo

Областният управител Данчо Симеонов, изпълнителният директор на пристанище Варна Данаил Папазов и мениджърът на Гранд хотел Варна Иван Портних са тримата номинирани от ГЕРБ за кандидати за кмет на морската столица. Това съобщи областният координатор на партията и народен представител Павел Димитров.

Въпреки че местният лидер на ГЕРБ е получил най-голяма подкрепа от съпартийците си, той няма да участва в надпреварата. „Оттеглям се от борбата по лични причини. Освен това съм областен лидер, член съм на Изпълнителната комисия на партията и депутат. Смятам, че мога да бъда полезен като връзка между централната власт и кмета на Варна, който със сигурност ще бъде от ГЕРБ”, изтъкна Димитров. Той посочи, че не се е оттеглил преди вътрешно-партийните събрания, тъй като е искал да провери с какво доверие се ползва сред местните гербаджии.

А цифрите сочат, че областният лидер е на първа позиция по одобрение. От общо 494 гласували той е събрал 425 гласа. След него се нареждат Данчо Симеонов с 216 гласа и Данаил Папазов със 198 гласа. Председателят на Общинския съвет Николай Апостолов е получил 190 гласа, а Иван Портних – 135. Въпреки че шефът на местния парламент води пред Портних по подкрепа, областното ръководство е решило да номинира един политик и двама мениджъри. Според Димитров една мениджърска кандидатура би била по-успешна от политическата.

Областният лидер е на мнение, че шефът на пристанището Данаил Папазов е най-подходящ за кмет на Варна. „Той е директор на малкото държавни предприятия в България, които не само винаги са били на печалба, но с всяка изминала година я и увеличават. Папазов е добър стопанин на пристанището. Смятам, че ще бъде такъв и на града ни”, изтъкна Павел Димитров.

Последната дума ще има Изпълнителната комисия в София, която ще се произнесе най-късно до края на юни. Тогава ще стане ясно и кои ще са на  челните места в листата за общински съветници.  Към момента тя включва 85 души – по 17 за петте района. От сега се знае, че общинските съветници от партията доц. Константин Трошев, Пламен Пенев и Орлин Симеонов са под чертата.

Павел Димитров е убеден, че наесен от общо 51 местни депутати поне 15-16 ще са от ГЕРБ. Сигурен е също, че партията му ще спечели изборите и в най-малко 6-7 общини в областта – Белослав, Аксаково, Бяла, Ветрино, Суворово, Аврен, Дългопол. Кметовете на Аксаково и на Бяла – Атанас Стоилов и Атанас Трендафилов, които са от ГЕРБ, отново ще бъдат издигнати.

Варненският лидер на ГЕРБ обеща позитивна кампания. „Няма да водим компроматна война”, зарече се Павел Димитров.

Той е доволен, че местната структура е сплотена. „В нея няма разцепления и конфликти.  Излъчихме и добри кандидати и вярвам, че ще постигнем добри резултати на изборите”, каза още народният представител.