Коалицията на Берлускони претърпя съкрушително поражение
Коалицията на Берлускони претърпя съкрушително поражение / Reuters

Дясноцентристката управляваща коалиция на премиера Силвио Берлускони претърпя съкрушително поражение на втория тур от частичните местни избори в Италия, предадоха ДПА и ИТАР-ТАСС след преброяване на почти всички гласове във вота. Според ДПА резултатът поставя под въпрос способността на правителството да изкара мандата си до изтичането му през 2013 г.

Най-сериозният удар левоцентристката опозиция нанесе в Милано, смятан за бастион на Берлускони. Победата в "северната столица" на Италия изтръгна представителят на главната опозиционна Демократическа партия, адвокатът Джулиано Пизапия, който събра около 55 процента преднина, която досегашната кметица на Милано и член на управляващата партия "народ на свободата" Летиция Морати не можа да стопи.

В Неапол с преднина от почти 30 процента победи бившият съдия и член на партията "Италия на ценностите" Луиджи де Маджистрис, който бе подкрепен и от непредставените в парламента комунисти, пише БТА.

Кандидатът на Демократическата партия се наложи и в Каляри, административен център на остров Сардиния, която също бе смятан за крепост на десноцентристите.

Наблюдателите не оценяват резултатите от местните избори като някакъв сериозен прелом, а по-скоро като лично поражение на Силвио Берлускони. От страна на опозицията вече се чуха призиви за оставка на премиера, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Местният вот премина при значително намаляла - с 10 процента - избирателна активност спрямо предишните избори, отчете министерството на вътрешните работи, което в Италия изпълнява функциите на избирателна комисия. На втория тур бяха избрани кметове на 88 града и губернатори на пет провинции.