Първанов откри традиционната студентска борса за деца-сираци
Първанов откри традиционната студентска борса за деца-сираци / снимки: БГНЕС

Надявам се и съм убеден, че и следващият президент ще поеме тази инициатива, защото тя е един от най-красивите ангажименти на президентската институция. Това каза държавният глава Георги Първанов при откриването на традиционната студентска борса за деца, лишени от родителски грижи в резиденция „Бояна”.

Това е една добра традиция, изтъкна Първанов и добави, че тя е подета още преди него. През времето, в което той и съпругата му Зорка Първанова са били начело на президентската институция, са успели да изпълнят инициативата с ново съдържание, каза Първанов. „Това е един ангажимент, който не произтича от законите и от Конституцията, просто сме решили, че трябва да помогнем на вашите ръководители и на всеки един от вас”, обърна се президентът към абитуриентите.

Над 4000 момчета и момичета са били гости на държавния глава и съпругата му през последните години, допълва БГНЕС. Днес гости на президента и съпругата му са 272 абитуриенти от 56 специализирани домове, общински институции и училища за предоставяне на социални услуги на деца, лишени от родителска грижа.

Президентът отбеляза, че броят на децата от домовете намалява, защото такава е държавната политика. „Колкото и да сте, държавата ще има ангажимента към всеки един от вас”, посочи държавният глава. И тази година пред младите си гости той изтъкна, че „това е един от моментите, в които вие трябва да разберете, че никой не е забравен, че зад всеки един от вас има институции, има държавници, които да мислят и да търсят подкрепа за вас, да търсят начин за вашата реализация”.

На трудовата борса участват и най-големите работодателски съюзи и браншови организации. Фирми от различни сфери представиха възможностите за работа при тях на младежите. Цветан Симеонов, председател на Управителния съвет на Българката търговско-промишлена палата (БТПП), каза, че информация за борсата е била разпространена до 50 000 български фирми.