Родните медии зад граница с общ портал
Родните медии зад граница с общ портал / netinfo
Родните медии зад граница с общ портал
41946
Родните медии зад граница с общ портал
  • Родните медии зад граница с общ портал

Портал на българските медии по света работи безплатно от няколко дни в интернет пространството, стана ясно по време на Седмата световна среща на българските медии, организирана от БТА в Холандия, която вече приключи в градчето Хилверсум. Идеята е в него да се представят всички родни издания в чужбина, като се качват и новини от медиите в България. Освен базата данни с информация за всички издания зад граница, на страницата има и форум, на който ще се обсъждат проблеми на медиите и българите зад границата. Ето какво разказа за каузите на портала Евгени Веселинов от BulgariaCa в САЩ:

„Каузи и ситуации, разбирайте освен бизнеса и чистите пари, кауза може да бъде и помощ при нужда, например ако наш колега някъде по света има някаква нужда, да му се помогне. Това също може да се прави. Друга кауза може да бъде да си определим някаква цел, която да се гони за една година. Например мое предложение е да се събират пари и в края на годината да вземем един български студент и да го вкараме в хубав университет, естествено по журналистика, а не по стопанско право. Този човек да учи, като се прави уговорка той да помага и на нас. Младите хора са много специални, но в същото време те са много отворени към тези неща и ми прави впечатление, че са много благодарни, поне студентите в Щатите и мисля, че има за какво да го правим това нещо."

Над 1 млрд. евро годишно превеждат българи зад граница на свои сънародници в страната ни, стана ясно по време на последния панел от седмата световна среща на българските медии, озаглавен "Медии и граници". Представена беше и идея за разрешаване на проблема със здравното осигуряване на българите в чужбина чрез застраховка "Здраве на кредит", която би струвала 200 евро годишно.

Министърът на евросредствата Томислав Дончев каза, че се правят опити да се намали обемът документация, която трябва да се предоставя при кандидатстване по европроекти и предстои за целта да се ползват например данните на строителната камара. В заключителното си слово Максим Минчев, генералният директор на БТА, които за седма година организират форума, обяви, че е вероятно следващата среща да е посветена на "Бъдещето на медиите" заради новите технологии като таблета например.