Борисов към БСП: Безпощадно за мен означава никога повече да не ви допуснем на власт
Борисов към БСП: Безпощадно за мен означава никога повече да не ви допуснем на власт / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Борисов към БСП: Безпощадно за мен означава никога повече да не ви допуснем на власт
41916
Борисов към БСП: Безпощадно за мен означава никога повече да не ви допуснем на власт
  • Борисов към БСП: Безпощадно за мен означава никога повече да не ви допуснем на власт

За пореден път БСП и премиерът Бойко Борисов се скараха по време на парламентарния контрол. Повод този път стана изказване на министър-председателя пред Конгреса на Съюза на репресираните в България. Трябва да сме безпощадни към бившите агенти на ДС, заявява преди две седмици Борисов. От своя страна депутатът от левицата Георги Божинов поиска премиерът да обясни думите си. В същото време на балкона на пленарната зала присъстваха репресирани.

Божинов попита министър-председателя с кого иска да бъде жесток. „С членовете на бившата комунистическа партия? Та десетки от тези народни представители, които ви избраха за министър-председател, са били членове на комунистическата партия. Хиляди от днешните членове на ГЕРБ са били членове на комунистическата партия", каза Божинов. Тук председателят на парламента Цецка Цачева го прекъсна, за да обърне внимание, че друга партия не е имало. „Десетки хиляди от тези, които гласуваха за ГЕРБ, са били членове на комунистическата партия", допълни изказването си депутатът от БСП.

Премиерът Борисов разказа, че е бил на конгреса на Съюза на репресираните на 14 май. „Такива потресаващи разкази ще чуете от тези хора там. И аз съм ги чувал. Защото дядо ми са го пребили по същия начин", коментира Борисов.

Премиерът се обърна към БСП, за да разтълкува думите си пред конгреса: „Безпощадно означава за мен никога да не ви допуснем повече на власт. Вие, които сте направили тези безобразия. Представете си тук да стоеше ГЕРБ, който да е избил толкова депутати и толкова министри и нашите поколения след примерно тридесет години да стоят тук техните наследници на ГЕРБ и да кажат, че ние сме чисти".

Борисов към БСП Безпощадно за мен означава никога повече да не ви допуснем на власт
netinfo
„Вие, господин министър-председател, харесахте властта, защото само тя ви осигурява сигурността. И затова вие превърнахте ГЕРБ в партия, която има за задача да задържи властта дори когато загуби", репликира го Георги Божинов.

„Радвам се, че колкото повече сме на власт, толкова повече виждам, че вие търсите да изсмучете от пръстите си нещо, с което да можете да ни атакувате", каза Борисов, като пожела на депутатите от БСП да са живи и здрави и успех на изборите.

По време на парламентарния контрол Борисов призна, че руският премиер Владимир Путин му е казал, че не е хубаво да сме на студено. Според Борисов обаче това не означава, че руската страна ни е изнудвала. Имахме няколко тежки разговори с него, допълни Борисов. Според него на тези разговори Путин разбрал, че Бургас-Александруполис е неизгоден за България. Запознал го със състоянието на АЕЦ "Белене" , за да може руският премиер да се убеди, че ГЕРБ са заварили „гьол".

Борисов към БСП Безпощадно за мен означава никога повече да не ви допуснем на власт
netinfo