Мъжете са неверни по природа - затова узаконете многоженството!
Мъжете са неверни по природа - затова узаконете многоженството! / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Тя е млада, образована и елегантна. И има свои представи за живота на турските жени: известната семейна консултантка Сибил Юрезин настоява за узаконяване на многоженството. Нейната теза - мъжете са неверни по природа.

С искането си за узаконяване на многоженството турската семейна консултантка Сибил Юрезин предизвика истински фурор в страната. Мъжете са си такива - казва изследователката. И вместо да си затваряме очите пред фактите, ще е далеч по-мъдро да се легализира полигамията и така жените да бъдат защитени в правен план. Всичко това е в техен интерес, подчертава Юрезин, която не се смущава от предизвиканото от нея обществено вълнение.

"85 процента от мъжете мамят жените си"


Дебатът тръгна от случая с един женен политик, заснет от изнудвачи в интимни мигове с млада жена. Политикът обаче заяви, че съвестта му била чиста - не ставало дума за негова любовница, а за втората му жена.


В Турция многоженството е забранено със закон от 1926 година, но особено в кюрдската източна част и в религиозно-консервативните кръгове съществува и днес. Данни за степента на разпространението му няма, тъй като държавата не води статистика по темата-табу. Преценките на експертите са, че всеки осми до всеки десети мъж има по повече от една жена.

Граждански брак обаче се сключва само с първата, останалите бракове се извършват пред мюсюлмански имам - самопровъзгласил се духовник, който не е под контрола на държавната служба по вероизповеданията. В съответните кръгове тези бракове се приемат за легитимни, тъй като Коранът разрешава до четири жени. Но законът не ги признава. Което не води до наказателно преследване, тъй като и някои политици имат по повече от една жена.

На многоженството не може да се попречи - твърди Юрезин, базирайки се на своя опит от семейните консултации и водените от нея семинари на тема "Тайните на добрия брак". "85 процента от мъжете мамят жените си" - казва тя. От което страдат не само излъганите съпруги, но и техните конкурентки. В светските кръгове се говори за "любима", в религиозните - за "втора жена", обяснява изследователката, като подчертава, че и в двата случая става дума за безправни жени.

Многоженството - спасение за жената?

Резултатът от всичко това: изоставени жени и деца без бащи - обобщава Юрезин, която открито отстоява своите идеи в интернет и по телевизията. С модерните си дрехи и дизайнерската забрадка красивата и красноречива 35-годишна жена изглежда като реклама на ислямизма. Собственият й съпруг засега не си е взел втора жена - казва тя пред репортерите, като допълва, че още от самото начало му е дала свободата да го направи, ако поиска.

В крайна сметка многоженството е и в интерес на първата жена - казва Юрезин. Мъжът търси в жената приятелка и сексуална партньорка, майка за децата и домакиня. "Ако жената не обединява в едно всички тези свойства, може да се готви да бъде измамена." В случай на развод обаче жената по-скоро губи, отколкото печели. "Ако жената анализира положението си правилно, би трябвало да вижда в многоженството спасение" - убедена е Юрезин.