ДАИ-Плевен спря от движение опасен училищен автобус
ДАИ-Плевен спря от движение опасен училищен автобус / Dariknews.bg

Училищен автобус на Община Пордим е спрян от движение заради технически неизправности. Возилото е било с неефективна спирачна система, съобщи за Дарик Цветелин Цветанов, ръководител на ДАИ-Плевен. Проверката на училищния автобус е част от продължението на кампанията "Сигурност за нашите деца" на транспортното министерство.

В началото на кампанията миналата година бяха санкционирани водачите на два училищни автобуса в Плевенско, сега инспекторите от ДАИ са проверили дали констатираните тогава нарушения са отстранени. Според резултатите, единият от автобусите е в добро техническо състояние, но този на СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" Пордим е бил неизправен втори път.

В пункт за годишни технически прегледи е установено, че спирачната му система не е приведена в съответствие със законовите изисквания, разбити са кормилните крайници и има скъсан тампон на един от амортисьорите, поясни още Цветанов. По думите му автобусът е спрян от движение до отстраняване на неизправностите, тъй като при движение може да застраши сигурността на превозваните с него ученици. На шофьора на училищния автобус е наложена и парична глоба.