Временният дом на Строс-Кан в Ню Йорк стана туристическа атракция
Временният дом на Строс-Кан в Ню Йорк стана туристическа атракция / снимки: Reuters

Сградата, в която е настанен под домашен арест бившият шеф на МВФ Доминик Строс-Кан, вече е една от туристическите атракции на Ню Йорк, пише вестник „Фигаро”. От миналия петък бившият шеф на МВФ заедно със съпругата си Ан Сенклер са в апартамент в Емпайър билдинг, след като Строс-Кан беше освободен под парична гаранция от затвора Райкърс.

В небостъргача, издържан в неоготически стил и построен през 1898 г., частната охранителна фирма Строц-Фрайдбърг държи апартаменти, в които се настаняват освободени под гаранция прочути затворници, допълва изданието.

Пред входа на небостъргача постоянно дежурят френски журналисти и зяпачи. Туристическите автобуси забавят темпото пред сградата и екскурзоводите поясняват, че „тук под гаранция живее французинът, обвинен, че е посегнал на камериерка”.

Същевременно нови разкрития за поведението на Строс-Кан преди и след предполагаемото сексуално посегателство се публикуват от в. „Дейли телеграф”. Бившият шеф на МВФ е отправил недвусмислени предложения на други две камериерки в хотел „Софител”, където беше извършеното предполагаемото посегателство. Двете жени са разказали това на следователите, твърди изданието. Преди да бъде свален от самолета в Ню Йорк, Строс-Кан е направил също неприличен коментар за задните части на една от стюардесите, допълва вестникът, цитиран от БТА.

Временният дом на СтросКан в Ню Йорк стана туристическа атракция
netinfo

Междувременно френският вътрешен министър Клод Геан заяви по радио „Европа 1” , че френското правителство ще подкрепи евентуална молба на Доминик Строс-Кан да излежи наказанието си на нейна територия. Струва ми се напълно възможно, ако съдът го признае за виновен, Строс-Кан да отправи молба да излежи присъдата си във Франция, каза Геан, припомняйки за съществуването на френско-американска конвенция, която позволява осъдени в САЩ френски граждани да излежават наказанието си в родината.

Арестът на Строс-Кан сериозно накърни престижа на Франция. Страната ни би трябвало да е по-взискателна към обществения морал, отбеляза министърът, цитиран от БТА. Геан призна, че като управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) Строс-Кан е вършел много добре работата си.