Полет с парапланер, въжен акробатичен тролей и походи в Дупница
Полет с парапланер, въжен акробатичен тролей и походи в Дупница / Маргарита Петрова, архив

Редица инициативи, посветени на Националният ден на природните паркове организира Туристическо дружество „Рилски езера"- Дупница и младежите от клуб „Никола Додов". Проявите са съсредоточени в почивните дни. По-голяма част от инициативите са преходи - пешеходни и с велосипед.

На 22 май, клуб за активен туризъм „Никола Додов" и любителят на екстремните спортове Петьо Кюркчийски организират отворен ден на въздушните спортове - полет с парапланер в района на местността „Вучка поляна" и параклиса "Св. Марена". На 23 май, пешеходен поход с „фотолов" и парапланеризъм по маршрут м. "Вангелова чешма-Бешбунар-вр. Богдая-вр.Мурсалевица-вр. Малък Полич".

В самия ден на природните паркове - 29 май също има много походи. Първият е велопоход от пл. "Свобода" в 9,00 часа през Самораново и Бистрица до парк Рила, по черни пътища. За тези, които искат по-лек маршрут могат да минат с велосипедите от пл. "Свобода" до парк Рила през града. Ще има и пешеходен преход същия ден, начална точка паркинга на парк Рила- в 13 часа, по маршрут село Бистрица - Бистришки водопад - водопад Самоковище.

През целия 29 май на парка от Планинската спасителна служба ще демонстрират въжен акробатичен тролей. В 11 часа на 29 май, отново на парк Рила ще има празничен концерт с участието хор „Рилско ехо"- Дупница, хор „Осоговско ехо"- Кюстендил и дамски състав на хора на ветераните туристи от Самоков.