Румен Петков: Ако тествате Цветанов с глупомер, той ще го счупи
Румен Петков: Ако тествате Цветанов с глупомер, той ще го счупи / БГНЕС, архив
Румен Петков: Ако тествате Цветанов с глупомер, той ще го счупи
41741
Румен Петков: Ако тествате Цветанов с глупомер, той ще го счупи
  • Румен Петков: Ако тествате Цветанов с глупомер, той ще го счупи

МВР крие вече месец скандален смъртен случай в Бургас, обяви ексвътрешният министър Румен Петков от левицата. По думите му прокуратурата е образувала досъдебно производство по случая.

Петков разказа какъв е казусът: „По време на наряд патрулът излиза на плаващата работилница с катер с ясен номер за ремонт. В продължение на близо шест часа външната граница на Европейския съюз (ЕС) остава не охранявана, защото друг катер не влиза. Това е изключително тежък въпрос, отчитайки факта, че седмица или две преди това една турска гемия, мой набор, имам предвид младееща, избяга от Варна под бодрия поглед на нашата гранична полицейска служба. Тук имаме смъртен случай на ръководител на патрул, за който вътрешното министерство крие. Случай, в който е установена употребата на алкохол от загиналия служител на Гранична полиция и то във високи промили, установена е употребата на алкохол и от другите участници в патрулно-постовата служба, и случай, в който външната граница на ЕС, границата на Република България, в този доста особен район - Бургаския и границата с Република Турция - остава без охрана. При такива инциденти няма как да очакваме оценка за Шенген, която да ни позволи пълноправното членство там".

Социалистите обявиха, че вътрешният министър Цветан Цветанов се крие от парламентарния контрол, за да му бъдат зададени въпроси по този и други скандални казуси. Румен Петков поиска той да даде отговор и за случаите на загинали в следствените арести, които били три за последната година. Петков предупреди Цветанов да внимава с пътуванията в чужбина, заради които често отсъства от контрола, за да не се получи и с него като със заместник-министъра на енергетиката Марий Косев, който беше освободен и заради вояжите си зад граница.

"Нямам проблем да се подложа на дрегер. Но ако намерите глупомер, ви съветвам да не го употребявате при г-н Цветанов, защото ще го счупи". Така депутатът от Коалиция за България Румен Петков коментира пред журналистите предизвикателните думи на Цветан Цветанов, който посъветва бившия вътрешен министър преди да прави изказване, да минава на дрегер.

По думите на Румен Петков първите дни от работата на новото ръководство на столичния КАТ не показвали професионализъм. Формираният екип бил неподготвен според опита на Петков от тази сутрин, когато в ранните пикови часове не работели няколко светофара.