В очна ставка трима свидетели по делото „Белнейски” заявиха, че  казват истината
В очна ставка трима свидетели по делото „Белнейски” заявиха, че казват истината / снимка: DarikNews.bg
Владимир Славов-Иширковеца
41691
Владимир Славов-Иширковеца
Ивайло Найденов
  • Владимир Славов-Иширковеца
  • Ивайло Найденов

Двамата затворници от Бобов дол - Антон Стефанов и Румен Дупарински и ключовият свидетел по делото "Белнейски" Владимир Славов-Иширковеца бяха поставени в очна ставка заради разминаване на показанията им. Антон Стефанов заяви, че през 2009 г. е бил в една килия с Иширковеца, който му е обещал да съдейства и да свидетелства, че Лазар Колев е признал, че е виновен за убийството на двете момичета.

Стефанов и Дупарински заявиха, че Славов ги е уговарял да извършат това срещу предсрочно освобождаване или по-лек режим на изтърпяване на присъдите. Стефанов и Дупарински, бяха категорични, че не познават Лазар Колев. В края на очната ставка и тримата заявиха, че казват истината.

Разпитан бе и Антон Шикренов, който работи в сектор "Оперативно обслужване" към Главна дирекция на полицията. Според двамата затворници Шикренов е идвал в затвора и е разговарял с Иширковеца. Антон Шикренов каза, че познава визуално Владимир Славов и Антон Стефанов и няма нищо общо със случая "Белнейски". По искане на адвокат Марин Марковски беше проведена очна ставка между Антон Стефанов и Антон Шикренов.

Ключовият свидетел по делото Владимир Славов-Иширковеца, който бе призован принудително за втори разпит, заяви пред съда, че познава само визуално двамата затворници от Бобов дол, засичали са се в Софийския затвор през 2008 г. Той отрече да е водил разговори с тях, свързани с Лазар Колев и убийството на сестрите Белнейски. По думите му, това е нямало как да стане, тъй като е разбрал за случая едва през пролетта на 2009 г., когато е бил с Колев в Националното следствие. Извън съдебната зала Иширковеца заяви, че върху него е упражняван натиск, след като е дал показания по делото.

Според наблюдаващия случая прокурор и окръжен прокурор на Пазарджик Димитрия Ганчева двамата затворници от Бобов дол са обработени свидетели.

Адвокатът на Фани и Стоимен Белнейски, Ивайло Найденов заяви, че показанията на двамата затворници са дескридитирали тезата на защитата.

Насрочената видеоконферентна връзка с експертите от Великобритания, работили по случая Белнейски, не беше осъществена по технически причини. В рамките на съдебното заседание бе изчетена и приета експертизата от Великобритания, според която след изследване на предоставените секрети и дрехи на Росица и Христина не са установени мъжки клетки за определяне на ДНК-профил. Заключението е - или не е наличен мъжки клетъчен материал, или той не е идентифициран заради лошо качество и процес на разложение.

Делото "Белнейски" продължава на 27 и 28 май.