Строят три лъча с велоалеи, ама друг път
Строят три лъча с велоалеи, ама друг път / netinfo

Три лъча с велоалеи е предвидено да бъдат изградени във Варна. Единият ще е от Нептун до Владиславово, а другите два – от разклонението на общината в посока кв. “Чайка” и Аспарухов мост. Това заяви кметът Кирил Йорданов пред колоездачи от велоклуб “Устрем”, които дойдоха на днешното заседание на Общинския съвет в зала “Пленарна”. Те недоволстват заради неизпълненото обещание да се изгради велоалея до кв. “Владиславово”.

По думите на Кирил Йорданов  строителството на велоалея не е по-евтино от градежа на един път. Той повтори, че ще бъдат заложени 5 млн. лева за изграждането на новите отсечки, предназначени само за велосипедистите. Средствата са предвидени в мащабния проект за модернизиране и развитие на устойчив градски транспорт. “В края на юни предстои сериозна дискусия по проекта, по силата на който те ще бъдат построени с европари”, каза Кирил Йорданов и допълни, че в тазгодишния бюджет не са предвидени средства за велоалеи.

В Деня на Земята колоездачи от Варна организираха шествие под мотото „В търсене на изгубената велоалея”. Те искаха да привлекат вниманието на варненци и на общината към проблема с недовършената велоалея и нуждата от изграждане на инфраструктура за велотранспорт във Варна. Членовете на клуба бяха и остават твърдо решени да организират подобни шествия всеки последен петък на месеца, „докато не започне да се прави нещо реално за преодоляването на тези проблеми”.