Варненски учители откриха грешка в матурата по БЕЛ
Варненски учители откриха грешка в матурата по БЕЛ / Sofia Photo Agency, архив

Варненски учители намериха грешка в теста за матурата по български език и литература, който се проведе вчера. Става въпрос за въпрос №10, в който се търси в кое изречение не е допусната пунктуационна грешка.

В теста въпросът изглежда така:

10. В кое изречение НЕ е допусната пунктуационна грешка?
А) Искам да опозная света ала нямам финансови възможности за пътуване.
Б) Голямата тайна, която той сподели с мен силно ме смути и притесни.
В) Дълго мислих защото реализирането на международния проект беше важно.
Г) Върнах се в хотела едва когато денят преваляше, и реших да гледам телевизия.

Според ключа, публикуван вчера от МОН, верният отговор се крие в подточка "Г".

Според Виолета Колева - учител по български език и литература (БЕЛ) в Първа езикова гимназия, запетаята пред съюза "и" не е поставена правилно.

Изречението е сложно смесено, което значи, че има две главни, а по средата им - вмъкнато подчинено. То не изисква запетая, твърди Колева. В случая тя е затваряща, а в изречението няма отваряща. Има уточняваща част - "едва когато", и тя не изисква запетая, обяснява преподавателят. На същото мнение са и други варненски учители. За да бъде коректна запетаята, изречението трябва да се напише по следния начин:

Върнах се в хотела, когато денят преваляше, и реших да гледам телевизия.

В дадения случай запетаи в посоченото изречение няма.

Във форума на Дарик по темата Виолета Колева е посочила още аргументи: „В случая подчиненото изречение е в средата, между две главни. И самото наименование "затваряща" изисква да има и "отваряща" запетая - какво ще затваряме, като не сме отворили преди това. Никъде няма книжовна норма само със затваряща запетая. Ако има такава, бихте ли посочили академичния източник?"

Виолета Колева смята, че грешката няма да бъде поправена, тъй като е допусната на високо ниво, въпреки че няма академичен източник в подкрепа на това твърдение.

Не за първи път варненски учители по български език и литература намират грешка в изпитните тестове. Всяка година те обръщат внимание на сериозни гафове в матурите, но досега не са успявали да се наложат.

Други новини от Варна