Шефът на НОИ Христина Митрева подаде оставка
Шефът на НОИ Христина Митрева подаде оставка / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Управителят на НОИ Христина Митрева е подала оставка. Тя е мотивирала желанието си за освобождаване от заемания пост със снемането на политическото доверие и на подкрепата от страна на премиера Бойко Борисов. В молбата си до председателя на Народното събрание Митрева посочва, че осигурителният институт е социална институция, която работи за обществото, и разпространената чрез медиите информация е създала сериозно напрежение. Всичко това прави невъзможно изпълнението на служебните ми задължения като управител на НОИ и дестабилизира институцията като цяло, посочва още Христина Митрева.

Заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Валентин Николов съобщи, че по време на заседанието й днес пред депутатите от партията Митрева е подчертала, че досега се е ръководила от професионализма в работата си. Разчетите и несбъднатите прогнози в бюджета на НОИ за тази година обаче са причина тя се оттегли от поста. За него ще се търси човек с иновативно виждане, каза още Николов.

Преди дни премиерът Бойко Борисов заяви, че Христина Митрева ще бъде освободена, а след това я призова да се пенсионира и да освободи поста.

61-годишната Христина Митрева бе главен директор на главната дирекция "Анализ, планиране и прогнозиране" в Националния осигурителен институт от 1998 г. до 2009 година. След това бе посочена от социалния министър Тотю Младенов за негов заместник и встъпи в длъжност на 17 август 2009 година. След като в началото на 2010 година тогавашният управител на НОИ Сотир Ушев подаде оставка, Митрева бе предложена за негов наследник и парламентът я избра с пълно единодушие на 5 март 2010 година.