Атака предизвика скандал в Батак
Атака предизвика скандал в Батак / снимка: Sofia Photo Agency

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров и негови съпартийци предизвикаха сблъсъци в Батак. По думи на очевидци, по време на празничния концерт в града, посветен на честванията за 135-годишната Априлска епопея, Волен Сидеров се качил на трибуната и отскубнал кабелите за озвучаване на концерта.

Над 10 души - членове на "Атака", са нахлули в сградата на Общината и са обиждали служители, като са ги наричали "турци", съобщиха от пресцентъра на родопската община.

По данни на полицията в града са били 400 членове и симпатизанти на "Атака" заради митинг, който е трябвало да се проведе в 18 часа. По повод ексцесиите в момента в Батак има засилено полицейско присъствие, заяви директорът на полицията в Пазарджик комисар Стоян Стоянов. По думите на служители от пресцентъра на Общината, батачани са реагирали много остро и се е стигнало до сблъсъци с мотива, че хората не са искали в този ден да има политически митинги.

Няма ранени и задържани, съобщиха от полицията.

Случилото се е провокирано от кмета Петър Паунов, заяви за Дарик председателят на областното ръководство на "Атака" в Пазарджик Красимир Първанов. Той обясни, че по време на митинга на "Атака", който се е провеждал паралелно с концерта, църковните камбани са заглушавали митинга, а когато Волен Сидеров е бил на трибуната, гласът му не се е чувал от силната музика на концерта. Според Първанов проблемите с провеждането на митинга са започнали от понеделник следобед, когато кметът е отказал да подпише разрешителното, подадено седмица по-рано. Вечерта споразумение е било постигнато. Красимир Първанов бе категоричен, че в заявлението за провеждането на митинга, не е имало фиксиран час.

ПП "Атака" е имала разрешение за провеждане на митинга от 18 часа, съобщи говорителят на кмета на общината Лучия Илкова. По думите й, действията на Волен Сидеров и членовете на политическата структура са били абсолютно противозаконни.

Минути преди сблъсъка, по време на митинга на "Атака" Волен Сидеров заяви от трибуната в Батак: "Управляващите от ГЕРБ са национални предатели, тъй като не подкрепиха предложението 17 май да бъде обявен за Ден на националния геноцид срещу българския народ. Присъствието в Батак на вицепремиера, министри и депутати е лицемерно. Ако правителството приеме цената на електроенергията да се увеличи от 1 юли, ние оттегляме подкрепата си от него. Пловдивският митрополит е митрополит на червената олигархия, който не си мръдна пръста да попречи на ислямизацията в Родопите".

Волен Сидеров е съборил малко момиченце по време на митинга на "Атака" в Батак, съобщи за Дарик радио Петър Паунов. По думите му полицията не е оказала никакво съдействие на жителите на Батак за създалото се напрежение. Партията е започнала да окачва лозунгите си още преди да приключи литургията, посветена на 135-годишнината от Априлското въстание и наскоро канонизираните баташки свети мъченици.

Предупредих полицията, че ако не ми съдействат, аз мога да се оправя с "Атака" и с моите хора от Батак, но те ми забраниха, каза Паунов. Нямаше да допусна с батачани всичко това да стане, щях да преградя пътя и никой от "Атака" нямаше да влезе в града, каза още кметът.

"Кметът на Батак Петър Паунов от БСП се опита безуспешно да спре митинга на ПП "Атака" в памет на жертвите от Баташкото клане, като пусна музика по време на митинга, за да заглуши словото на Волен Сидеров, а после се скри да яде и пие заедно с представителите на Светия синод в ресторант "Сезони", съобщават от пресцентъра на партия "Атака". "Заведението беше отцепено с полиция. Когато в ресторанта се появиха народните представители от ПГ на "Атака", кметът Паунов във видимо нетрезвено състояние и неадекватен нападна грубо народни представители и не можа да даде отговор защо се е опитал да провали митинга на "Атака". Над 2000 души симпатизанти и членове на партия бяха възмутени от това, че годишнината от Баташкото клане е превърната в панаир с кебапчета, мажоретки и чалга", пише още в съобщението.

"Твърденията в някой медии, че симпатизанти и членове на Атака са нахлули в сградата на общината, където са обиждали служителите, са категорично неверни. Това се потвърждава и от изявление пред медии на говорителя на пазарджишката полиция Мирослав Стоянов, според когото не е имало нарушаване на обществения ред", пишат още от пресцентъра на партия "Атака".