Премиерът предложи повече чужди студенти да се обучават у нас
Премиерът предложи повече чужди студенти да се обучават у нас / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Премиерът предложи повече чужди студенти да се обучават у нас
41624
Премиерът предложи повече чужди студенти да се обучават у нас
  • Премиерът предложи повече чужди студенти да се обучават у нас

Да се обвърже образованието на студентите държавна поръчка с оставането им в страната. Така премиерът Бойко Борисов коментира емиграцията на студенти и специалисти в чужбина. Той сравни образованието с футбола. Борисов предложи да се увеличи броят на чуждестранните студенти, като след тяхното дипломиране, те да бъдат образно казано „продавани навън".

Обучението на студенти държавна поръчка да бъде обвързано с реализацията им в България. Така премиерът Борисов предложи да се спре изтичането на млади и обучени кадри в чужбина. „Дали когато държавата години наред дотира един студент, след това той трябва да стане и да си замине, без да има никакъв ангажимент към тази държава. Тогава защо ние дотираме? Ние на практика вадим от парите на данъкоплатците, за да подготвим специалист за друга държава. Така ли трябва да бъде? Вземете футбола, така ли е? Не. Има трансфер за клуба, за тези, които са го готвили", каза премиерът и предложи да се увеличи броят на чуждестранните студенти, за да можем да ги „продаваме" след това.

Идеята е нашата образователна система да изнася интелектуален труд, обясни ресорният министър Сергей Игнатов.

Той поясни, че става дума за това „да се отворят вратите и отново да се напълни България с чуждестранни студенти". Той допълни, че сега техният процент е много по-малък в сравнение с предишни години. Игнатов сподели амбицията до 5 юни през Министерския съвет да мине изменение в действащия Закон за висшето образование, което да облекчи процедурите, да премахне бюрократичния натиск. „Университетите сами ще признават дипломите за предшестващо чуждестранно образование, така както признават българските", допълни просветният министър.

Игнатов изказа притеснението си дали на пазара на труда може да осигури работа на завършилите висшисти след приключването на обучението си по държавна поръчка.