Няма да затварят сметището в Цалапица – ще работи още 5 години
Няма да затварят сметището в Цалапица – ще работи още 5 години / снимка: dariknews.bg/архив

Решението на Пловдивския общински съвет за затваряне на сметието в Цалапица от 1-ви юни няма как да бъде изпълнено. Това заяви началникът на отдел "Управление на отпадъците" в общината Лилия Таскова.

Тя обясни, че след промените в Закона за управление на отпадаците от миналата година, единствено общото събрание на Регионалното сдружение за Цалапица има право да взима решения свързани с управлението на депото. 

Поради тази причина идната сряда кметът на Пловдив Славчо Атанасов, който е председател на сдружението, свиква общо събрание, на което ще се обсъжда стартирането на процедура по рекултивация на сметището. На събранието ще бъде представена и актуализирана количествено-стойностна сметка за изпълнение на проекта за рекултивация. Таскова бе категорична, че при правилна рекултивация и експлоатация, депото за отпадъци може да работи още 5 години. Думите й са подкрепени и от проверка на Министерството на околоната среда и водите, при която не са констатирани нарушения при досегашното ползване на сметището, което ще позволи удължаване на живота му.