Полицаи заловиха двама мъже в момент на разкопаването на могила
Полицаи заловиха двама мъже в момент на разкопаването на могила / ОД МВР - Стара Загора

Служители на сектор "Борба с организираната престъпност" - Стара Загора и РУ "Полиция" - Казанлък задържаха двама иманяри край с. Скобелево. Акцията на старозагорските антимафиоти е проведена на 13 и 14 май. Двамата мъже, на 25 и 35 години са от село Скобелево. Те са заловени през нощта в момент на разкопаване на тракийска надгробна могила в района на с.Скобелево, общ.Павел Баня. При извършения оглед е установено, че след предварително направени подходи със земекопна машина, са разкопани два вторични гроба и са достигнати обшивката и купола на гробница. Според археолози, нарушеният обект е част от античен тракийски град.

В лекия автомобил "Лада Нива" с който мъжете са се придвижвали е открит металотърсач. При последвалите процесуални действия 25-годишният мъж е предал доброволно 27 антични монети, части от старинна гривна и няколко декоративни елемента.

Образувано е досъдебно производство и на двете лица е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 277 А и чл. 278 от НК. След изтичане на първоначалното 24-часово задържане им е взета мярка за неотклонение "Парична гаранция". Работата по случая продължава.