Да влезеш в ателието... със Спартак Паскалевски
Да влезеш в ателието... със Спартак Паскалевски / netinfo

Спартак Паскалевски представя изложбата си "Да влезеш в ателието..." в галерията на Съюза на българските художници. В "преобразеното" изложбено пространство художникът показва няколко серии: Rhythmus, "Вземи = в... земи", "Хромофони", "Музикални вариации и Катарзис". Експозицията включва също офорти/акватинти, представили художника на авторитетни международни изяви.

Изложбата ще остане в галерията на улица "Шипка" 6 (етаж 4) до 29 май.

Спартак Паскалевски е роден в Скопие през 1947 година. В 1971 завършва Националната художествена академия, специалност "Графика" в класа на професор Евтим Томов. От същата година участва в общите художествени изложби в България и в представителни изложби на българското изобразително изкуство в чужбина.

След дипломирането си започва работа към Българското национално радио, сътрудничи на Института по изкуствознание към БАН, аспирант е към Института по балканистика. От 1991 до 1997 преподава в Националния учебен комплекс по култура - Горна баня, София. През 1996 става доктор по изкуствознание, а от следващата година е доцент по история на изобразителните изкуства в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски".
Научноизследователските интереси на Паскалевски са в областта на историята и теорията на изкуството, балканистиката и семиотиката. Негови публикации са посветени на творчеството на Иван Мещрович, Ел Греко и други.

От 1980 година Спартак Паскалевски рисува екслибриси. Представя творбите си на престижни международни биеналета на графиката в Япония, Полша и България.