Човек загина, а двама са ранени, след като паднаха от балкон заедно с парапета
Човек загина, а двама са ранени, след като паднаха от балкон заедно с парапета / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Директорът на дирекция „Контрол по строителството” в София Влади Калинов
41511
Директорът на дирекция „Контрол по строителството” в София Влади Калинов
Бившият домоуправител Васил Попов
Главният архитект на София Петър Диков
Кметът на София Йорданка Фандъкова
Премиерът Борисов научи от медиите за инцидента с падналата част от балкон
Директорът на дирекция „Контрол по строителството” в София Влади Калинов
Бившият домоуправител Васил Попов
Главният архитект на София Петър Диков
Кметът на София Йорданка Фандъкова
  • Директорът на дирекция „Контрол по строителството” в София Влади Калинов
  • Бившият домоуправител Васил Попов
  • Главният архитект на София Петър Диков
  • Кметът на София Йорданка Фандъкова
  • Премиерът Борисов научи от медиите за инцидента с падналата част от балкон
  • Директорът на дирекция „Контрол по строителството” в София Влади Калинов
  • Бившият домоуправител Васил Попов
  • Главният архитект на София Петър Диков
  • Кметът на София Йорданка Фандъкова

Момче загина, а две жени са тежко ранени, след като част от балкон на 4-етажна жилищна кооперация в София се откърти. Инцидентът е станал около 4.00 часа на ул. "Неофит Рилски" 41 и бул. "Витоша", т. нар. идеален център на София. Балконът, намиращ се на третия етаж, е бил обезопасен само с решетка, която се е откъртила. В момента на инцидента на терасата е имало трима души - мъж и две жени.

Мъжът, на име Степан, е загинал на място. Той е гражданин на Чехия и е живял в апартамента под наем. По данни на пожарната служба е на 19 години.

Двете пострадали жени са откарани в "Пирогов". Едната от тях Радослава Топалова е музикалeн редактор в националното радио. Тя е с различни счупвания, но опасност за живота й нямa.

Другото момиче, чието име е Милена О.П., е с тежка белодробна контузия, счупени две ребра вляво и шест ребра вдясно, счупен гръден капак, хемоторакс. 19-годишното момиче е на асистирано, апаратно дишане, съобщи хирургът д-р Десислав Врачански. Той е освободил белия й дроб от насъбралата се кръв. Момичето няма увреждане на коремните органи. Тя е настанена за лечение в централната реанимация. 

От балкона се е откъртила решетката и е останала единствено основата. Кръвта и разпилените лични вещи на пострадалите бяха премахнати от улицата. (вижте снимки)

В апартамента, където стана трагедията, е имало купон, съобщи за Дарик Диляна Симеонова, която живее в жилището на долния етаж. По думите й някой се е засилил от края на хола и се е блъснал в решетката, която се е откъртила. Симеонова бе категорична, че сградата е изключително здрава и дори е претърпяла взрив. По думите й съседите са били затруднени да извикат бърза помощ, а номерът на полицията е давал непрекъснато заето. Екипите са извикани от съседи от отсрещната сграда. Симеонова допълни, че може би е трябвало да се обадят в полицията, за да прекъснат купона в 24 часа и тогава е нямало да се стигне до този инцидент.

Човек загина а двама са ранени след като паднаха от балкон заедно с парапета
netinfo

В апартамента, където се е случила трагедията, са живели наематели, разказа бившият домоуправител на сградата Васил Попов. Той е разбрал за инцидента при идването на полицията и не е чул нищо през нощта. "Те са от около седмица тук. Не знам кои са. Ремонт на сградата не е правен от много отдавна", каза той. Новият домоуправител не беше вкъщи, а част от собствениците на други апартаменти в сградата живеят в чужбина.

На сградата не са правени предписания, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя припомни, че контролът за състоянието на сградите е постоянен процес и задължение на районните кметове и главни архитекти. Тепърва ще се изясняват обстоятелствата около трагедията, допълни Фандъкова: „Има постоянно действащи комисии във всеки район, които обследват и дават предписания на собствениците, които от своя страна са длъжни да ги изпълняват. В противен случай се издават заповеди за принудително изпълнение. По моя информация специално в тази сграда няма издадени такива заповеди".

Парапетът на балкона е паднал с помощта на хората, бе заключението на главния архитект на София Петър Диков, който направи оглед на мястото на инцидента. Според Диков този случай не е повод да се правят нови масови проверки, защото грижата за доброто състояние на имуществото е на собствениците. Главният архитект призова за въвеждане на наказателна отговорност за хора, които не поддържат собствеността си в безопасно състояние: „Това е втори смъртен случай от балкон в разстояние на две години и половина, когато беше паднал целият балкон. Собствеността освен права, носи и отговорности. Мисля, че е крайно време да се въведе и по-сериозна отговорност на всеки собственик за притежанието му. Според мен той и наказателно би могъл да отговаря, ако поддържа собствеността си в състояние, в което заплашва живота и здравето на него и на други лица. За разлика от една дреха, която всеки сам си носи, и сам си отговаря, сградата е нещо, което освен, че се ползва от самия собственик, се ползва и от други хора. И ако създава опасност, това е сериозно нарушение на обществения ред. Тук обаче имам подозрения, че е имало и сериозна намеса от пострадалите хора. Това са кооперации от 40-те години. Тези балкони са правен обикновено за изтупване или да се държи зимнина на балкона".

Директорът на дирекция „Контрол по строителството" Влади Калинов съобщи, че сградата е строена през 40-те години на миналия век. Видимо не е имало знаци за опасност на сградата, като явно металният парапет на балкона е бил в лошо състояние. Отговорността за поддръжката на сгради, балкони и фасади е на собствениците, за пореден път подчерта Влади Калинов: „Няма индикации за това, че има проблем с парапетите на балкона. Парапетът на балкона е метален. Явно с годините е загубил качеството си. Искам дебело да подчертая, че това, което прави общината, е да караме насила хората да си оправят сградите, за да не се случват подобни инциденти. Затова непрекъснато ходим и глобяваме този и онзи".

"Не мога да разбера що за хора сме като сами не искаме да запазим живота и здравето си. На всичкото отгоре, когато им направим предписание, те негодуват, а това е тяхно задължение - на собствениците. След такъв инцидент се прави съдебно разследване, така че, полицията ще ги намери. Въпросът е, че общината не може да ходи от апартамент на апартамент, за да прецени за какво става дума. Законът затова е заложил тези параметри в себе си, за да може отговорността да бъде наистина от собствениците на сградите и те да осъзнаят за какво става дума", коментира Калинов.

Премиерът Бойко Борисов научи от медиите за инцидента. Той заяви, че е имал пропуснато повикване от дежурния, но не е успял да върне обаждането: „Просто не съм информиран. Видях, че ме е търсил дежурният в МВР, но просто нямах телефон. Съжалявам много. Толкова много сгради - сигурно над 500-600 фасади на сгради - сме опарвали, откакто станах кмет. Знаете как заварих София. Съжалявам, че това се е случило".

На сградата, където стана трагичният инцидент, ще бъде направена експертиза.

Човек загина а двама са ранени след като паднаха от балкон заедно с парапета
netinfo

През септември 2009 г. загина възрастен мъж след срутване на балкон на жилищна сграда в София - на ул. „Брегалница" в район „Възраждане". Балконът, намиращ се на втория етаж, беше поддал на човешката тежест заради амортизацията си. Инцидентът се случи в момент, когато мъжът излязъл на терасата и стъпил върху носещата част на балкона. Човекът загина на място.

През септември 2006 г. пък рухна 4-етажна частна сграда на ул. „Алабин" 39 в София и уби две жени на 24 и на 26 години - Петрина Христова и Деница Ченишева. В момента на трагичния инцидент двете преминавали с колата си покрай сградата. Живеещите и работещите в района тогава бяха евакуирани, а сградата - срутена.

През март 2011 година стана ясно, че Столична община е отделила средства за събарянето на над 10 опасни частни сгради в София. Арх. Влади Калинов от дирекция „Контрол по строителството" съобщи, че сградите ще бъдат съборени за сметка на общинската хазна, ако собствениците сами не го направят в срока, предоставен им от общината.

Други новини от София