30 години от атентата срещу папа Йоан Павел II
30 години от атентата срещу папа Йоан Павел II / Reuters

Точно преди 30 години, вечерта на 13 май 1981 г., главата на Римокатолическата църква папа Йоан Павел Втори бе тежко ранен от турския терорист Али Агджа на площад "Свети Петър" във Ватикана. Неговият приемник папа Бенедикт Шестнадесети припомни "ужасното покушение" в обръщението си пред участниците в конференция, организирана от Папския институт за семейно право, който носи името на Карол Войтила, предаде ИТАР-ТАСС.

Мястото, където в онзи трагичен миг се е намирал папамобилът на Светия отец, е отбелязано с бяла мраморна плоча с герба на полския папа. Възпоменателният знак бе покрит с цветя.

"Дълги години следователите не знаеха, че при покушението са били произведени три изстрела, а терористичният акт е бил самостоятелно планиран и осъществен от турската екстремистка групировка "Сивите вълци", пише Марко Ансалдо във в."Република".

"Поръчители не е имало, затова "Сивите вълци" организирали всичко сами. Съществуват документи, които потвърждават, че планът е бил разработен от самия Агджа. Покушението е извършено в стила на престъпната групировка. Българската следа се оказа фалшива. Тя беше изфабрикувана от ЦРУ, от малка група сътрудници на Центъра за международни и стратегически проучвания във Вашингтон, година и половина след покушението. Кампанията срещу София бе замислена с цел да нанесе удар по Съветския съюз - "Империята на злото", както го наричаше администрацията на Рейтън," заключава авторът на статията.