Ароматът на кафе събужда най-добре жените
Ароматът на кафе събужда най-добре жените / снимка: sxc.hu

Британките се събуждат най-добре от аромата на кафе. Мъжете обаче твърдят, че ароматът на пържена храна им помага най-добре да станат от леглото и да започнат новия ден.

Като цяло миризмата на кафе събужда 26% от британците. Но 27% от мъжете казват, че носещият се от кухнята аромат на яйца, бекон, колбаси и пържен хляб ги съблазнява да се надигнат от леглото сутрин. 23% от жените споделят, че ароматът на приятен душ гел ги събужда най-добре. Сред другите аромати, които събуждат сетивата сутрин, е миризмата на окосена трева, посочена от 11% от хората, предава БГНЕС. 10 на сто заявили, че миризмата на прясно изпечен хляб е най-любимият им начин за събуждане. 5% от най-романтичните британци споделят, че ароматът на партньора им ги кара да се събуждат от сън.

Това изследване показва без никакво съмнение, че ароматите, които традиционно свързваме със сутринта, са най-добрите стимуланти за събуждане. Усетът ни към ароматите е много силен и може да има сериозен ефект върху настроението и поведението ни. За хората, на които им е трудно да се събудят напълно, след като са станали от леглото, може би тези аромати са решението на проблема им", заяви Фил Атертън, маркетингов директор на компанията за спално бельо Слъмбърдаун, която осъществила изследването.