Митко Щерев и Енчо Кирязов – Почетни граждани на Ямбол
Митко Щерев и Енчо Кирязов – Почетни граждани на Ямбол / интернет

С високото звание "Почетен гражданин на Ямбол" се удостояват композиторът Митко Щерев и носителят на Икар за цирково изкуство Енчо Кирязов, и двамата родени в Ямбол. Това решиха общинските съветници, на които бяха необходими четири часа, за да определят носителя на Наградата на Ямбол, която е придобила гражданственост като "Голямата награда".

Номинирани бяха пет изявени ямболци и Военният клуб, който тази година отбелязва 100 години от основаването си. Предложенията бяха в двете крайности - всички номинирани да бъдат наградени или призът да се присъди само на един от номинираните. При продължителните обсъждания се стигна до момент, в който можеше наградата да не се присъди на никого.

Консенсусно се оказа предложението да бъдат наградени двама от номинираните. И така, за празника на Ямбол - Свети Дух, Наградата на Ямбол ще бъде връчена на писателите Христо Карастоянов и Любомир Котев /една общо за двамата/ и на Военния клуб.

До края на сесията общинарите ще трябва да утвърдят и наградите за дейците на просветата и културата. 55 са номинираните за различни отличия, но при тяхното утвърждаване не се очакват проблеми. Вероятно всички ще получат наградите си за 24 май.